Från Discshop: Filmen handlar om den förtvivlade mamman Mildred Hayes (Frances McDormand) som är frustrerad över den lokala polisens brist på framgång att hitta hennes dotters mördare. 
Hon tar därför saken i egna händer för att hitta de ansvariga som utfört det brutala mordet några månader tidigare. Genom att sätta upp stora reklamskyltar med ett viktigt budskap, ställer hon stadens högt aktade polischef mot väggen (Woody Harrelsson) på ett väldigt kontroversiellt sätt. Situationen förvärras ännu mer när andreofficer Dixon blir involverad i utredningen och det blir en kamp mellan Mildred och den lokala polisen i Ebbing

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri är en amerikansk film från 2017 av Martin McDonagh med Frances McDormandWoody HarrelsonSam Rockwell  m.fl. I original har den samma titel. Den är flerfaldigt belönad, bl.a. med två Oscars.

När vi var i USA förra sommaren så var vi på bio. Då dök det upp en trailer för en film som jag genast visste att den ville jag se – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. När den kom på bio till Sverige så gick den så kort tid i Sundsvall så vi missade den. Men omedelbart när den dök upp på DVD/Bluray så inhandlade vi den, och ganska kort därefter så såg vi den.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri är en välgjord och berörande film. Det är en film som berättar en historia, en historia om människor som lever i den lilla staden Ebbing. Den är tragisk men också på något outgrundligt sätt vacker. Det mest tragiska är Mildred, eller snarare vad hon har fått utstå och hur hon desperat reagerar på det. Hennes dotter våldtogs och mördades, och ett år senare så är brottet fortfarande olöst. Filmatiseringen är osentimental, och man skrivs aldrig på näsan vad man borde känna. Dessutom så lättas det ibland upp med scener så absurda att man inte kan annat än att skratta. Vissa scener går rätt in i mig och gör mig tårögd – filmen fängslar mig från början till slut.

Genom filmen får man följa Mildred och de andra personerna i nutid, blandat med tillbakablickar. En sak som jag gillar med filmen är att personerna får utvecklas, och allt eftersom så ändras min bild av dem. De som i början framstod som sympatiska visar andra sidor, och de som i början framstod som endimensionellt elaka och brutala visar andra sidor.

Filmen baseras i huvudsak på tre skådespelares insatser – Frances McDormand, Woody Harrelson och Sam Rockwell. Frances McDormand är bättre än jag någonsin sett henne tidigare, hon ”är” Mildred”, och man lider med henne, är arg på henne och är glad för henne, allt på samma gång. Man kan inte annat än att känna respekt för en kvinna som så tydligt står för det hon tror på. Samtidigt är det svårt att acceptera de val hon gör. Woody Harrelson är inte min favorit, men här spelar han strålande, och har en rätt igenom seriös roll, i kontrast till de ”tramsiga” jag sett honom i. Sam Rockwell gör Dixon från att framstå som en simpel våldsbenägen rasist till en komplex person som är präglad av sin uppväxt.

Jag är väldigt kluven till slutet. Å ena sidan så hade jag velat ha ett betydligt tydligare slut, mindre öppet och tolkningsbart. Dessutom så går det emot alla mina värderingar. Å andra sidan så är också slutet en del av att filmen är så bra, man tar inga enkla lösningar, man lämnar det upp till oss att göra det slut vi vill ha.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri är en film som jag varm rekommenderar. Det är en av de bästa filmerna jag sett i år.

Mitt betyg: 9,0 (av 10)

Recension inne hos Bokföring enligt Monika

Mer om filmen kan du läsa här och här.
Originaltitel: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Genre: Drama, Spänning, Komedi
Betyg på IMDB: 8,2 baserat på 255 359 betyg
När jag såg den: 14 juli 2018
Format: Bluray
Med vem: Maken och sonen
Recension på Moviezine.