Från Goodreads: Studentfestens muntra glädjeyra förbyts i sin motsats innan majnatten hunnit bli ljusan dag. Ett egendomligt mord på en osannolik plats och med ett osannolikt mordvapen, det är vad Christer Wijk har att ta ställning till när han anländer till hemstaden Skoga. Och många känner sig kallade att vittna om egendomliga händelser i staden – alltför många…

Vår sång blir stum av Maria Lang kom ut 1960. Det är den tolfte boken i serien om Christer Wijk. Maria Lang är pseudonym för Dagmar Lange, en svensk författare som är mest känd för sina kriminalromaner om Christer Wijk och Puck Bure.

Sommarlov innebär ett besök i Örebro hos svärmor, och under den vistelsen läser jag ofta en bok eller två av Maria Lang. I år blev det inget besök i Nora för att fylla på lagret av Lang-böcker, men jag hade med mig två böcker i serien, där jag nu hunnit till bok nr 13 (och ja, det är många kvar…)

Vår sång blir stum är en välskriven och spännande deckare. Som vanligt med Maria Langs böcker så är det också ett bra tidsdokument. Inte bara för att studentexamen som den var då inte finns kvar, utan också för de sociala relationerna och koderna är intressanta. Språkligt så märks det visserligen att det är ett tag sedan den skrevs, men den är lättläst utan tunga formuleringar eller omskrivningar.

Jag gillar upplägget med att de olika personerna får beskriva händelserna i sina vittnesmål utan att man vet vem som ”talar” sanning och vem/vilka som ljuger. För naturligtvis finns det flera som döljer något. Även greppet på slutet där några av de som är med och undersöker får presentera sina teorier gillar jag. Jag hade heller inte listat ut i förväg vem som var mördaren eller varför.

I Vår sång blir stum finns både Christer Wijk och Puck Bure med. Puck spelar en mindre roll, vilket jag tycker är en fördel, min favorit är Christer. Sen är det (förstås) oprofessionellt av honom att såväl Eje som Puck omedelbart avskrivs från alla misstankar och får vara med och undersöka.

Ett plus för boken är referenserna till Uppsala och studentliv, och sången som titeln kommer från har jag förstås sjungit ett otal gånger.

Jag vet inte om det är att det var ett tag sedan jag läste någon bok av Maria Lang, eller om den är bra, men jag gillar verkligen Vår sång blir stum. Jag fortsätter mitt läsande av den här serien. Faktum är att jag läste en till direkt efter. Recension kommer…

Omdöme: Välskriven pusseldeckare med studenttema
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Marikas bokdagbok

Förlag: P A Norstedt & Söners förlag
Sidor: 199
Betyg på Goodreads: 3,38 baserat på 39 betyg
Hur jag fick tag på den: Hyllvärmare
Utläst 6 juli 2018.