Från Discshop:  Den här dramaserien baseras på Margaret Atwoods prisbelönta, bästsäljande roman och handlar om livet i det dystopiska Gilead, ett totalitärt samhälle i en tidigare del av USA. Gilead står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal och leds av en galen, fundamentalistisk regim som behandlar kvinnor som statlig egendom. Som en av de få återstående fertila kvinnorna är Offred (Elisabeth Moss) en tjänarinna i överbefälhavarens hushåll, en av de kvinnor som tvingas till sexuellt slaveri i ett sista desperat försök att befolka en ödelagd värld. I detta skrämmande samhälle, där ett enda ord kan innebära döden, rör sig Offred mellan överbefälhavare, deras elaka fruar, Martor och andra tjänarinnor – där alla kan vara spioner för Gilead – med ett enda mål: Att överleva och hitta den dotter som har tagits ifrån henne.

The Handmaid´s Tale är en amerikansk serie från 2017 av Bruce Miller med bl.a. Elisabeth MossMax MinghellaYvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Samira Wiley och Alexis Bledel. I original har den samma titel. Den baseras på boken med samma namn av Margaret Atwood.

En gång i tiden, närmare bestämt under 90-talet, var Margaret Atwood en av mina absoluta favoritförfattare och jag läste allt jag kom över av henne. Sen tappade jag tyvärr bort hennes författarskap, jag upptäckte nya författare. En av de böcker som jag tyckte var allra bäst var The Handmaid´s Tale. Jag läste den på engelska, på svenska heter den Tjänarinnans berättelse. När jag såg att den nu skulle komma som TV-serie så visste jag att jag ville se den. Det ville maken också och den hittade hem till oss som DVD-box (innan den kom på SVT-Play). Och nu har vi sett den.

Eftersom det bör vara ca 25 år sedan minst som jag läste den, kanske t.o.m. 30 år sedan (den kom ut 1985), så kan jag omöjligt avgöra om den här TV-serien följer boken. Det är en hel del jag inte känner igen, och jag misstänker att de ändrat en del, i alla fall perspektivet (jag minns inte att man fick veta så mycket om Offred). Men det kan vara mitt minne.

The Handmaid´s Tale är en mycket välgjord TV-serie. Berättelsen är mycket obehaglig, och i dag kan man dra många paralleller till verkliga händelser. Sättet att filma, sättet att berätta och sättet personerna i The Handmaid´s Tale beter sig förstärker det obehagliga. Det är som att man aldrig riktigt kan slappna av, man är spänd hela tiden av det generella obehaget. Det är så utstuderat grymt, samtidigt som man genom berättelsen får bakgrunden till samhället och värderingarna. De moraliska konflikterna inom såväl förtryckarna som de förtryckta framträder tydligt. Att man gradvis i varje avsnitt får reda på mer om personernas bakgrund, samt om hur det nya samhället Gileads uppkom gillar jag. Mer om handlingen skriver jag inte med risk för spoilers.

Skådespelarna är överlag mycket övertygande. Jag är inte så förtjust i Joseph Finnes, och hur bra Alexis Bledel än är, så är hon Rory för mig. Men annars är de riktigt bra. Mycket bygger på Elisabeth Moss som Offred/June, och hon gör en övertygande insats. Yvonne Strahovski som Mrs Waterford är också högst minnesvärd, och allt eftersom så får man en mer nyanserad bild av henne.

Filmatiseringen är bra och tekniskt välgjord. Det mesta utspelar sig hemma hos personer, men det märks på alla delar att man tänkt på detaljerna i Gilead. Sättet man valt kläder är genialiskt, eftersom det förstärker karaktärerna på så många sätt. Det är estetiskt och välproducerat.

Det finns flera säsonger av The Handmaid´s Tale, och även om man med det definitivt går utanför bokens handling skulle jag kunna tänka mig att se mer av serien.

Mitt betyg: 8,5 (av 10)

Mer om serien finns här och här.
Originaltitel: The Handmaid´s Tale
Genre: Drama, Science Fiction
Betyg på IMDB: 8,6 baserat på 78 929 betyg
När jag såg den: 24 juni – 12 juli 2018
Format: DVD
Med vem: Maken
Recension på Moviezine.