Söndag på bloggen innebär att jag deltar En smakebit på søndag i En smakebit på søndag. Det är Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna.

Söndag, semester och högsommar. Vi både slappar, gör utflykter och startar hemmaprojekt vi inte orkat med det senaste året. Och läser förstås. Allihopa. Hos svärmor plöjde jag fyra böcker, och sen tog jag mig an en tegelsten. Trots att det är juli så har jag en bok kvar i Makeutmaningen. Jag försökte mig på den två gånger i vintras men körde fast. Det är den femte delen i George R R Martins serie: Drakarnas dans. Nu är mitt mål att läsa klart den i juli, vi får se hur det går. Hittills bättre än i vintras i alla fall…

Smakbiten kommer från sid 510:

Bran förstod inte så han frågade syskonen Reed. ”Tycker du om att läsa böcker, Bran?” frågade Jojen.
”Vissa böcker. Jag tycker om berättelser om strider. Min syster Sansa tycker om kärleksberättelser, men sådana är löjliga.”
”En läsare lever tusen liv innan han dör”, sa Jojen. ”Den som aldrig läser lever bara ett. Skogens sångare hade inga böcker. Inget bläck, inget pergament, inget skriftspråk. I stället hade de träden, framför allt ödesträden. När de dog gick de upp i träet, i blad och gren och rot , och träden minns. Alla deras sånger och trollformler, berättelser och böner, allt de visste om denna världen. Mästarna vet att berätta att ödesträden är helgade åt de gamla gudarna. När sångarna dör går de upp i gudaskapet.”