I mitt Instagramflöde dök det upp en bok som jag blev glad över att den översatts till svenska: Små bitar av lycka av Anne Østby. I slutet av 2016 blev jag kontaktad av ett norskt förlag som undrade om jag ville ha ett recensionsexemplar av Biter av lykke. Jag kunde inte motstå den, och tyckte mycket om den. Min recension avslutade jag med orden: Jag skulle gärna läsa mer av den här författaren. Sen önskar jag att Biter av lykke även blir översatt till svenska så jag kan rekommendera den till fler i min närhet 🙂

Så här beskrivs den på det svenska förlagets hemsida:

Jag har planterat mina fötter djupt i jorden här på Fiji, och jag tänker stanna här till min sista solnedgång. Kom och håll mig sällskap? Lämna allt som inte fungerade bakom er!
När Sina, Maya, Ingrid och Lisbeth får varsitt brev med samma fråga, är svaret självklart. Deras gamla gymnasievän Kat, Kat, den äventyrliga, Kat som flydde till Söderhavet så snart de tagit examen har skickat en inbjudan som man bara får en gång i livet: kom och bo hos mig på min kakaoplantage på Fiji. Kom och tillbringa dagarna med att äta choklad och pladdra som tonåringar igen, fria från män, bekymmer och kyla. Kom och bli gammal i paradiset, tillsammans, som systrar. Vem kan säga nej till det?
Nu i sextioåren har vännerna accepterat den lott de blivit tilldelade i livet. Sina är ensam förälder med pengabekymmer, försiktiga Maya känner hur hon håller på att tappa greppet om världen, Ingrid är den eviga ensamvargen, Lisbeth har det på ytan perfekta livet och så Kat, som nyligen blivit änka. Kvinnorna försöker anpassa sig till sitt nya liv tillsammans, och över dem vakar Ateca, Kats hushållerska, som ofta känner kvinnorna bättre än de känner sig själva.
Omgivna av en azurblå ocean, kakaoträd och en lokal kultur som är fascinerande och underbart främmande, börjar vännerna hitta en ny mening i tillvaron: de ska starta chokladtillverkning: bitterljuva små bitar av lycka.

Så här skrev jag när jag recenserade den norska utgåvan 7 december 2016:

Biter av lykke av Anne Ch Østby kom ut i september 2016. Anne Ch. Østby är en norsk författare och journalist som gett ut flera romaner för vuxna och ungdomar, bl.a. Kjærlighetsgata och Forbannet velsignet. Hon har bott flera år utomlands, bl.a. på Fiji.

Efter att jag en vecka kommenterat på ett inlägg i En smakebit på søndag så fick jag ett mejl från Font förlag som undrade om jag var intresserad av ett exemplar av Biter av lykke. Självklart var jag det, och det känns väldigt spännande att ha fått sitt första norska recensionsexemplar (en gång tidigare har en norsk författare skickat två böcker till mig).

Biter av lykke är en finstämd välskriven bok om vänskap. Berättelsen berör mig och medan jag läser så känns det som om jag lär känna dessa kvinnor. Jag kommer på mig att i vardagen tänka på dem som personer jag känner och det är ett högt betyg till en bok. Jag läser lite mer noggrannt när jag läser på norska än på svenska, och det är till fördel här.

Jag tycker om historien som berättas, det finns ett driv, trots att styrkan ligger i vardagsbetraktelserna. Berättarperspektivet växlar mellan de fyra norska kvinnorna, och däremellan Ateca, som arbetar hos Kat. Just Atecas betraktelser tycker jag ger en extra dimension. Jag gillade hur berättarrösterna gick i varandra. Det finns en hel del lokala ord i berättelsen, men som tur var också en ordlista i slutet.

Under läsningen av Biter av lykke slår det mig hur ovanligt det är att läsa en bok där det är fyra 66-67-åriga kvinnor som är i centrum, och får bli så genom hela boken. Jag blir glad av det, och beskrivningen av deras tankar och känslor ger mig hopp för ålderdomen.

Jag skulle gärna läsa mer av den här författaren. Sen önskar jag att Biter av lykke även blir översatt till svenska så jag kan rekommendera den till fler i min närhet 🙂

Omdöme: Finstämt om vänskap mellan äldre kvinnor.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Ellikkens bokhylle och Trine sin blogg

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Font Forlag

Mitt exemplar var ett recensionsexemplar från förlaget.
Utläst 26 november 2016.