Från förlagets hemsida: De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i en fin villaförort utanför Lund och på ytan tycks deras tillvaro perfekt. Men en dag raseras allt. Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.
Kvar finns de förtvivlade föräldrarna som inte förstår vad som har hänt eller vad de ska ta sig till. De är båda beredda att göra allt för att hjälpa Stella, men frågan är bara om de egentligen känner sin dotter. Eller varandra.
I tre olika delar får vi följa fadern, modern och dottern, och bit för bit avslöjas sanningen om vad En som egentligen hände.

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson har recensionsdatum idag, 20 juni 2018. Mattias Edvardsson är en svensk författare och gymnasielärare i svenska och psykologi som debuterade 2012 med Dit drömmar färdas för att dö. En helt vanlig familj är hans sjätte bok. Den har redan sålts till 29 länder.

Jag minns precis var jag satt när jag läste min första bok av Mattias Edvardsson. Jag minns också känslan av att det här var en berättelse som gick rätt in i mig, och jag fick nästan gåshud. Sen dess har jag med skräckblandad förtjusning sett fram mot varje ny bok av honom. Ska jag tycka om den här också? Jag har läst alla hans böcker och hittills verkligen gillat alla. När en ”okorrigerad förhandsutgåva” av En helt vanlig familj dök upp så blev jag enormt glad. Men också lite nervös – hur skulle det bli den här gången då?

En helt vanlig familj är en spännande och mycket välskriven berättelse. Jag älskar Mattias Edvardssons sätt att skriva. Varje ord är väl valt, det finns inte ett enda onödigt ord, och läsandet flyter obehindrat. Med tanke på att det här var ett ”okorrigerat” exemplar så undrar jag om det var några ändringar alls till den slutliga versionen…

För varje bok så byter Mattias Edvardsson i någon mån genre, han tar inga säkra vägar genom att upprepa saker eller knep från tidigare böcker. En helt vanlig familj är en psykologisk thriller, och det visar sig att han behärskar den genren också. Historien är spännande och väl uppbyggd. Och så slutet. Jag kan inte riktigt smälta slutet (i synnerhet det som kommer precis innan epilogen)… det blir en dissonans som gör att jag funderar över hur allt framställts från början till slut.

Som läsare får vi berättelsen genom tre röster – först pappa Adam, sen dotter Stella och sist mamma Ulrika. Greppet är mycket vanligt och något uttjatat, men i En helt vanlig familj fungerar det bra. Det känns verkligen som tre olika röster, och tre olika livsperspektiv. Som läsare har man en bild i början av boken, och en annan mot slutet.

Men även om En helt vanlig familj är spännande så är det något annat som gör att den lever kvar efter att jag läst ut den. Den berör mig starkt, faktiskt så starkt att jag får tårar i ögonen stundvis. Beskrivningen av föräldraskap och hur barn utvecklas är klockren. Nu har jag en dotter på 18 år, bara ett år yngre än Stella, och det gör förstås sitt till att berättelsen kommer så nära mig. En helt vanlig familj är både fascinerande och tankeväckande.

Under läsningens gång kommer jag då och då att tänka på Malin Persson Giolitos Störst av allt. Jag har ingen aning om varför, för det finns inga uppenbara likheter i historien.

I vanlig ordning ser jag nu fram mot nästa bok av Mattias Edvardsson. Och har ni inte läst något av honom så är det hög tid.

Omdöme: Välskrivet och ytterligt berörande om föräldraskap, sanning och lögn.
Betyg: 5

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Forum
Sidor: 455
Betyg på Goodreads: Inga betyg satta.
Hur jag fick tag på den: Okorrigerad förhandsutgåva från författaren/förlaget.
Utläst 5 juni 2018.