Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag deltar gärna i en sådan serie – här är veckans inlägg.

Vecka 25 är temat: Australien

Så kul 🙂 Vi var där 1991 och det var verkligen en speciell resa som är starkt kvar i minnet. Här kommer några böcker jag läst med koppling till Australien innan och efter den resan.

  1. On the Beach av Nevil Shute. En av mina favoritförfattare och detta är hans bästa, från 1958. Den utspelar sig i Australien efter att ett kärnvapenkrig utplånat det norra halvklotet. Jag kan också rekommendera hans A Town Like Alice (Fem svarta höns) som utspelar sig mitt i landet, i Alice Springs nära Ayers Rock.
  2. The Songlines av Bruce Chatwin. En mycket läsvärd författare. Den här boken från 1987 handlar om aborignernas kultur och är helt fantastisk.
  3. The Slap av Christos Tsiolkas. Jag köpte den på en semester i Grekland och såg flera då som läste den. Den kom senare på svenska (Örfilen) och blev också TV-serie.
  4. The Dry av Jane Harper kom ju bara här om året, men jag tror den kommer att leva länge i mitt minne som en fantastisk debut där naturen i Australien spelar en stor roll.
  5. The Husband´s Secret av Liane Moriarity. Öppnas i händelse av min död heter den på svenska, och det var den som var skälet till att hon blev en av mina favoritförfattare.

Avslutar med en bild tagen tidigt på morgonen vid Ayers Rock för hela 27 år sedan…