T – Trend. En boktrend du vill upplysa.
Böcker, speciellt ungdomsböcker, har gått igenom en massa trender. Ett år är det vampyrer, det andra är det sjöjungfrur. Vilken trend föredrog du?

Jag vet inte om jag ska tolka det här som enbart trender i ungdomsböcker, men gör det ändå…. Jag läste många böcker/serier i liknande koncept. Ung käck flicka som möter motgångar men med glatt mod och är självuppoffrande. Ett exempel på en sån serie är den som går under namnet Fröken Sprakfåle. Så här skrev jag i ett äldre inlägg som handlar om min mormors, min mammas, mitt och min dotters läsande:

En serie som förenade min mammas och min läsning var Fröken Sprakfåle av Lisa Eurén-Berner. Den första boken är från 1932, den tjugonionde och sista från 1963. Fröken Sprakfåle är en upptågsrik flicka, en ny tids flicka. Den vilda flickan växer upp, tar studenten, passar barn, gifter sig med sin Greger, får barn och böckerna fortsätter med barnens uppväxt och senare deras giftermål. Glad och infallsrik som en sprakfåle skulle man vara, inte tyngas av sorger. Att man uppoffrade sig skulle inte märkas, det man gjorde för andra skulle falla sig naturligt.