Från förlagets hemsida: En kvinna blir brutalt våldtagen av en okänd man i sitt eget hem på Södermalm i Stockholm. Förövaren kan gripas på plats och vid första anblicken ser det ut som ett enkelt ärende. Men ingenting är som det verkar. Det fanns en inbjudan. Ett meddelande om hårdhänt sex.
När Erlagruppen åter samlas, tar de sig an ett fall präglat av kvinnohat. Utredningsteamet jagar någon, eller några, som inte skyr några medel för att terrorisera kvinnor. En stulen identitet på nätet blir ett effektivt vapen. Och skräcken sprider sig.Samtidigt kämpar polis Liv Kaspi med sitt privatliv. Hon älskar en man med en bakgrund i den undre världen – men kan hon lita på honom?

När du vänder dig om av Pernilla Ericson kom ut i juni 2018. Pernilla Ericson en svensk författare och journalist som bland annat arbetat på OKEJ, på Aftonbladet och med produktioner för TV4. Hon debuterade 2016 med Spåren vi lämnar efter oss, den första boken i serien om Erlagruppen. När du vänder dig om är tredje boken i samma serie.

Jag har läst de två tidigare böckerna i den här serien och verkligen gillat dem. Blev därför mycket glad när förlaget skickade När du vänder dig om och den fick prioritet.

När du vänder dig om är en mycket välskriven bladvändare. De som inte är förtjusta i deckare brukar bl.a. påstå att deckare och välskrivna böcker på något sätt står i motsats till varandra. Jag har väl aldrig förstått det, och om jag nu skulle sätta en bok i händerna på dessa människor för att motbevisa så skulle det kunna vara När du vänder dig om. Läsningen flyter helt obehindrat och dessutom är spänningen såpass hög att jag faktiskt längtade efter att fortsätta läsa den på kvällarna (inte så vanligt just nu för mig…). Jag tycker Pernilla Ericson har hittat en bra balans och serien om Erlagruppen är definitivt en av mina nuvarande favoritserier i deckargenren.

Temat i När du vänder dig om känns oerhört aktuellt. Inte bara det faktum att det här skrämmande bygger på verkliga händelser, utan att det tar upp utsatthet på nätet och det enorma kvinnohat som fått fritt spelrum i dagens samhälle. När du vänder dig om är inte ”bara” en deckare, den är också ett inlägg i samhällsdebatten, och bara ur den synvinkeln rekommenderar jag den.

När jag skrev recension av den förra boken i serien, Jag ska hitta dig, så konstaterade jag att det på ett sätt var befriande att läsa en deckare som inte fylldes med groteska scener. Det samma gäller När du vänder dig om. Och ändå så är den obehagligare läsning än många andra deckare. Kvinnornas utsatthet och hjälplöshet stannar kvar hos mig även efter avslutad läsning.

Erlagruppen är en intressant sammansättning av människor och karaktärsteckningarna är bra. Speciellt gillar jag att det är Aminah och hennes historia som får lite mer utrymme. Det här är människor man skulle vilja ha på sin sida i verkliga livet.

Nu ser jag fram mot nästa bok i serien. För jag hoppas verkligen det blir en sådan!

Omdöme: Välskriven bladvändare om kvinnohat och nätets baksidor.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna och Boktokig

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Harper Collins Nordic
Sidor: 281
Betyg på Goodreads: 4,67 baserat på 6 satta betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget.
Utläst 12 juni 2018.