Från Moviezine: Två män återvänder hem från andra världskriget, för att arbeta på landet i Mississippi. Där bemöter de fördomar och försöker anpassa sig till ett liv efter kriget.

Mudbound är en amerikansk film från 2017 av Dee Rees med Carey MulliganJason ClarkeGarrett Hedlund, Jason Mitchell, Mary J Blige m.fl. I original har den samma titel och den är baserad på boken Mississippi av Hillary Jordan (som i original heter just Mudbound).

För knappt tre år sedan så läste jag Hillary Jordans bok Mississippi och gillade den. När jag inne hos Bokföring enligt Monika såg att den filmatiserats så blev jag nyfiken. Den fick bli mitt val av film i lördags.

Mudbound är en relativt lång film (2 h 15 min) och tempot är från början rätt långsamt. Det är många scener som är relativt mörka rent fotografiskt, och det blev lite av ett problem när man ser filmen på TV en solig vårkväll… Det var svårt att hänga med i början, och verkligen uppfatta vad som händer. Eftersom jag hade läst boken hade jag hjälp av det, men det blev stundvis rätt frustrerande.

Precis som i boken så växlade berättarperspektivet och det fanns väldigt ofta just en berättarröst som berättar någonting, medan något annat utspelade sig på skärmen. Även det var något förvirrande i början, men relativt snart fick man grepp om vem som berättar.

Det långsamma tempot filmen igenom är tyvärr inte till fördel för historien. Förmodligen var tempot inte högre i boken, men det som här ska förmedlas genom minspel och läsas mellan raderna var enklare att uppfatta i boken. Det var svårt att komma in i filmen, och det intrycket består mycket länge. Det är först i slutet som tempot gick upp och mitt intresse för filmen blev större. Det allra sista slutet gillade jag inte alls – då var bokens slut betydligt mer tänkvärt och tolkningsbart.

Skådespelarinsatserna är helt OK, men det är ingen som riktigt fastnar. Trots att det här är starka karaktärer som jag minns det från boken så väckte inte heller de tillräckligt med intresse. Pappy, som väckte så många känslor när jag läste boken, blev här för mycket en bifigur. Min favorit är Jason Mitchell som spelar Ronsel.

En sak som man i alla fall lyckats med är att göra skäl för namnet Mudbund. Hela filmen genomsyras av regn, lera och elände. Hela naturen utstrålar hopplöshet och man undrar hur någon kan få för sig att odla något alls på denna plats.

Filmen är OK, men jag rekommenderar istället att ni läser boken. Här har jag skrivit om den.

Mitt betyg: 6,5 (av 10)

Recension inne hos Bokföring enligt Monika

Mer om filmen kan du läsa här.
Originaltitel: Mudbound
Genre:
Betyg på IMDB: 7,5 baserat på 26 664 betyg
När jag såg den: 19 maj 2018
Format: Netflix
Med vem: Maken
Recension på Moviezine.