Från förlagets hemsida: Under två timmar är ett varmt och humoristiskt samtidsdrama med en samhällskritisk underton. Den utspelar sig i Göteborg och ställer frågan hur långt en vuxen människa egentligen är beredd att gå för att passa in, för att vara någon som betyder något. För betyder något gör man ju bara om man är en sådan som tar ansvar för sin kropp och håller den i trim, genom att satsa hårt och göra som alla andra – springa långt, snabbt och helst dagligen!  
Staffan är inte en sådan man. Han tränar inte alls faktiskt. Därför är han ansvarslös. Och dessvärre också betydelselös, , åtminstone i sina egna ögon. Någonstans bland blöjbyten, fotbollsträningar och alltför långa, grå myndighetskorridorer på Migrationsverket där han prövar asylärenden har han tappat bort sig själv och den status han en gång hade. Men nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig, uppumpad av Håkan Hellströms musik, för att göra det alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det med bravur – på under två timmar.

Under två timmar av Hanna Landahl kom ut i april 2018. Hanna Landahl är en svensk författare som debuterade 2016 med Välkommen till Himmelsta. Hon har en magisterexamen i statsvetenskap, är legitimerad gymnasielärare i samhällskunskap och har arbetat under många år med migrationsfrågor.

Jag läste Hanna Landahls debut Välkommen till Himmelsta och var imponerad av den. Därför blev jag mycket glad när jag fick ett mejl från hennes nya förlag med en fråga om jag ville läsa hennes nya bok.

Under två timmar är en mycket välskriven och tänkvärd bok. Den är också på många sätt rätt underhållande, framförallt ur ett igenkänningsperspektiv. Staffan är visserligen en bra bit yngre än jag, men det är en vass och träffande beskrivning av vardagen mitt i livet för en ”typisk” svensk familj. Dessutom lyckas Hanna Landahl sätta det ”typiskt” svenska i perspektiv mot det som borde vara lika typiskt svenskt, men som tyvärr inte är det. En styrka i bägge böckerna av Hanna Landahl är hennes kunskap om migrationsfrågor, och förmågan att väva in dem så man som läsare kan reflektera. Hon gör det på ett vardagsnära och medmänskligt sätt.

Karaktärsteckningarna är bra, men herregud vad jag vill ruska om den där Staffan. Väldigt ofta. Det självömkande har jag väldigt svårt för, samtidigt som jag tycker Hanna Landahl får fram konflikten inom Staffan vad gäller att visa känslor. Staffan och hans fru har verkligen kommit in i en negativ spiral som de bägge behöver bryta! Jag förstår hans frus reaktioner, även om de också bidrar till det negativa.

Musik är en integrerad del av historien och det gillar jag. Tyvärr så rör det sig här om en artist vars storhet jag inte förstår, och jag har ingen relation till musiken. Hade jag haft det så hade jag gillat boken ännu mer. Däremot så kan jag förstå Staffans relation till musiken och artisten.

Precis som Välkommen till Himmelsta innehåller Under två timmar en unik historia som är väl berättad. Det gillar jag som läser så mycket – ofta känner man igen både ett och annat böcker emellan. Det gör jag inte här. Det enda jag inte kan förlika mig med är slutet. Jag förstår det, men jag gillar det inte.

Jag rekommenderar Hanna Landahls böcker och ser fram mot att läsa hennes nästa bok.

Omdöme: Välskrivet och underhållande om en medelålders man, moral och etik
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Just nu just här,

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Polaris
Sidor: 282
Betyg på Goodreads: bara två betyg satta
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget.
Utläst 12 maj 2018.