Från förlagets hemsida: Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck kom ut 21 mars 2018. Frida Skybäck är en svensk författare och gymnasielärare i historia och språk. Hon debuterade 2011 med den historiska romanen Charlotte Hassel. Bokhandeln på Riverside Drive är hennes femte roman och den första i feelgoodgenren.

Jag fick ett mejl från författaren med en fråga om jag ville läsa den här boken. Det kom i en hektisk tid och det var först när den här boken började dyka upp på bloggar som jag letade upp mejlet. Som tur var kunde förlaget skicka ett exemplar ändå (eller två, det var rätt struligt med postgången, det första exemplaret kom aldrig fram).

Bokhandeln på Riverside Drive är perfekt feelgood. I mina ögon ska bra feelgood ha en historia att berätta, ha ett djup, ha viss svärta som kontrast till det mjuka. Men mest av allt ska den ge den där mjuka fina känslan som framkallar ett leende och en tro på att det mesta ordnar sig. Kärlek, men framförallt äkta vänskap är också en bra komponent. Allt detta uppfyller Bokhandeln på Riverside. Läsningen flyter obehindrat och det är en bok som jag längtar till när jag inte läser den. Precis vad jag behövde!

Det är klart att en historia som utspelar sig i en charmig bokhandel redan där har min uppmärksamhet som sann boknörd. Den handlar om läsning och böcker, men på ett sätt som gör att man inte behöver vara helt insatt i allt innan, utan snarare bli inspirerad till läsning. Jag gillar hur historien byggs upp av Charlottes historia i nutid och Saras och Kristinas historia i 80-talets London. Det är snyggt gjort, och det innehåller också ett visst spänningsmoment. Att väva in musikreferenser från 80-talet är också ett knep som fungerar på mig! Jag gillar också att det är vänskapen som är i fokus, även om det finns en hel del kärlek.

Karaktärerna är trovärdiga, även om det ibland blir som i många böcker i genren, att man har lite lust att skaka om dem och säga ”jamen, PRATA med varandra istället för att tro saker”…  T.o.m. katten är en personlighet (och jag är ingen kattmänniska…).

Det här är min första bekantskap med Frida Skybäcks författarskap. Jag är inte den rätta läsaren av historiska romaner, och Frida Skybäcks tidigare böcker är i den genren. Men läsningen av Bokhandeln på Riverside Drive lockar till mer läsning, och jag hoppas det kommer mer av Frida Skybäck i genren svensk feelgood – det behövs!

Omdöme: Perfekt svensk feelgood som dessutom innehåller böcker och läsning.
Betyg: 5

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Enligt O, Fru Es böckerhyllan, Boklysten, och dagarna går, Fiktiviteter, Vargnatts bokhylla och Zellys bokhylla

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Sidor: 444
Betyg på Goodreads: 3,83 baserat på 30 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget (via mejl från författaren)
Utläst 8 maj 2018.