Från förlagets hemsida: Det är sommar i Måneby, Agnes favoritårstid. Men i år är inget sig likt. Sjukdomen har slagit klorna i Agnes så hon orkar inte sköta sin älskade koloniträdgård längre. Dessutom har hon i ett svagt ögonblick lovat sin granne att ta hand om hans kakadua medan han reser jorden runt. Vad ska hon göra?
Många mil söderut, utanför Stockholm bor Leyla med sin man Johan och deras sexårige son Hugo. Efter att Johan gått över gränsen i ett av sina raseriutbrott bestämmer sig Leyla för att fly bort någonstans med Hugo. Hon svarar på en annons för en kolonistuga som uthyres mot omvårdnad och skötsel och hamnar i Måneby. De efterföljande veckorna blir den återhämtning som Leyla längtat efter, trots att hon vet att hon inte kan hålla sig undan för evigt. Går hennes äktenskap att rädda? Vill hon ens det?

Gröna fingrar sökes av Annika Estassy hade recensionsdatum 9 april 2018. Annika Estassy Lovén är en svensk författare som debuterade 2013 med Solviken. Hon har under många år arbetat i filmbranschen och som chef på Studieförbundet Vuxenskolan. Sen april 2018 är hon författare på heltid. Gröna fingrar sökes är hennes fjärde roman. Mer information hittar ni här.

Jag har tidigare läst en bok av Annika Estassy – Alla dessa hemligheter. Även om jag gillade den så har jag inte aktivt tittat efter fler böcker. När den här började dyka upp på bloggar så kom jag ihåg att jag fått ett mejl om erbjudande att läsa boken. Och som tur var gällde det erbjudandet fortfarande. Jag hade behov av att läsa lätt och glatt när jag plockade upp den här boken.

Gröna fingrar sökes är riktigt bra feelgood. Den har den där grundläggande glädjen och mysfaktorn, men också rejält tunga ämnen. Jag gillar feelgood som går lite utanför det allra mysigaste och vågar beröra, samtidigt som den fokuserar på människornas godhet och omtanke (som böcker av Lucy Dillon). En sådan bok är Gröna fingrar sökes. Ibland så är den för mig lite nära gränsen för vad jag orkar läsa av personliga skäl, nämligen när det handlar om Agnes sjukdom. Då blir det stundvis lite för jobbigt och inte längre feelgood.

Språket är fint och lättläst, och läsningen flyter verkligen. Karaktärsteckningarna är bra, för människorna är verkliga med sina fel och brister. Trots att ingen är perfekt så gillar jag dem allihopa, eller i alla fall känner någon form av sympati. I synnerhet så fäster jag mig vid Agnes. Och Leylas pappa. När jag avslutat boken är det som att lämna ett gäng personer man blivit vän med. Det lilla koloniområdet gör också sitt till, det känns som en egen värld. Jag gillar också att fokus i Gröna fingrar sökes är vänskap, ibland mellan personer som man inte trodde skulle kunna bli vänner.

Utifrån titeln och beskrivningen så kan ni säkert gissa att det handlar en del om trädgårdar och växter också. Jag är ingen trädgårdsmänniska, men blir nästan lite lockad att påta i jorden.

Jag vill definitivt läsa mer av Annika Estassy och hoppas hon är på gång med någon ny bok. Vi behöver bra svensk feelgood!

Omdöme: Lättläst och fin feelgood med djup och allvar.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Just nu just här, hyllan, Bina´s Books, C R M Nilsson, Bokhyllan, Västmanländskans bokblogg och Vargnatts bokhylla

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Norstedts
Sidor: 311
Betyg på Goodreads: 3,83 baserat på 30 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 22 april 2018.