Från förlagets hemsida: Nell är tjugosex år och har aldrig har varit i Paris. Hon har aldrig ens varit på en romantisk weekend någonstans. Att åka utomlands är inte riktigt hennes grej. Men när Nells pojkvän struntar i att dyka upp vid tåget har hon chansen att bevisa för alla inklusive sig själv att hon kan vara självständig och modig. Väl i Paris hittar Nell en version av sig själv som hon inte visste existerade Kortromanen Ensam i Paris är romantisk och charmig verklighetsflykt när den är som bäst.
I den andra kortromanen Smekmånad i Paris får vi möta Liv och Sophie från Sophies historia, många år tidigare. Sophie, som är från landet, sveps med i den glamorösa Belle epoque-tillvaron i Paris, men upptäcker att ett liv med en hyllad konstnär som Edouard kan vara komplicerat. Ett århundrade senare följer Liv i hennes fotspår; efter en hastig romans blir smekmånaden i Paris inte riktigt så romantisk som hon hoppats
De kortare novellerna bjuder på ett galleri av kvinnor mitt i vardagslivet, där stora som små ämnen blir oförglömliga historier i Moyes skickliga händer.

Ensam i Paris och andra historier av Jojo Moyes hade recensionsdatum 20 september 2017. I original heter den Paris for One and Other Stories och kom ut 2016. Jojo Moyes är en brittisk författare som debuterade 2002 med Sheltering rain och har givit ut fjorton böcker. För en svensk publik blev hon känd med Livet efter dig (2012) som också filmatiserats.

Jag hade precis läst en tung bok, och behövde glad verklighetsflykt. Ensam i Paris och andra historier, som jag fick i julklapp, passade bra då.

Ensam i Paris och andra historier är äkta och fin feelgood, precis som jag vill ha den. Jag tycker Jojo Moyes förmår att skriva om kvinnor som känns verkliga och mänskliga. Det är som om hon beskriver någon i ens närhet. Det finns drama och människoöden i berättelserna, men man känner sig glad och får den där varma känslan i magen när man läst klart.

Ensam i Paris och andra historier består av två längre noveller, som beskrivs som ”kortromaner”, och flera kortare noveller. Jag tycker om de två längre berättelserna, i synnerhet den som har samma titel som boken – Ensam i Paris. Trots viss initial tveksamhet så tycker jag den utvecklas bra. Jag gillar också novellerna Den som sig i leken ger och Krokodilskor – de har det där lilla extra som en bra novell ska ha. Dock är jag mindre förtjust i några av de andra novellerna, i synnerhet när det handlar om att man är less i äktenskapet och kliver över en gräns. Det kan aldrig bli sann feelgood för mig.

Jojo Moyes tillhör mina favoritförfattare, och det är självklart att jag kommer att läsa mer av henne.

Omdöme: Små charmiga noveller – de flesta med sann feelgoodkänsla
Betyg: 4

Bloggat om boken har Endast eböcker, Saras bokblogg, Zellys bokblogg och Just nu Just här

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Printz Publishing
Originaltitel: Paris for One and Other Stories
Översättare: Helen Ljungmark
Sidor: 287
Betyg på Goodreads: 3,58 baserat på 13 994 betyg
Hur jag fick tag på den: Julklapp 2017 av maken
Utläst 8 april 2018.