Från förlagets hemsida: Ruth Jefferson är barnmorska med över tjugo års erfarenhet och arbetar på förlossningsavdelningen på ett sjukhus i New York. Brit och Turk är nyblivna föräldrar som inte vill att en färgad person ska ta hand om deras barn, Davis.
När Ruth är ensam på sitt skift tillstöter komplikationer och lille Davis slutar andas. Ruth tvekar först och gör sedan allt hon kan för att rädda barnet. Men det är redan för sent.
När Brit och Turk anklagar Ruth för mord får vi följa hela den komplicerade processen genom de inblandades ögon. Ruth, som försöker skydda sin tonårsson från den mediauppståndelse som rättegången innebär. Kennedy, den vita försvarsadvokaten som inte vill blanda in ordet ras i frågan. Turk, som från barnsben formats till en vit-makt-anhängare och som lever enligt sin tro.

Små stora saker av Jodi Picoult hade recensionsdatum 14 februari 2018. I original heter den Small Great Things och kom ut 2016. Jodi Picoult är en amerikansk författare med 14 miljoner sålda böcker. Hon debuterade 1992 med Songs of the Humpback Whale. En av hennes mest kända böcker, Allt för min syster, har sålt 3 miljoner exemplar bara i USA, och filmatiserats med Cameron Diaz i en av huvudrollerna. Även romanen Små stora saker ska bli film, med bland andra Viola Davis och Julia Roberts i rollerna.

Jag är med i en bokjunta där vi träffas, fikar lite och pratar om böcker och författare vi tycker om, läsupplevelser och annat. Sist vi träffades var det en av deltagarna som pratade så varmt om Jodi Picoult att jag fick lust att läsa något av henne, och jag hade på bloggar noterat just den här boken. Så jag lånade den på biblioteket.

Små stora saker är en lättläst och välskriven bok. Jag brukar ju baxna lite numera inför böcker som är 500 sidor eller mer, men Stora små saker är så lättläst att det går riktigt snabbt trots omfånget. Jag ska inte säga att språket är fantastiskt, men det är helt OK, och läsningen flyter utan några störande tankar kring det språkliga. Till att börja med är jag lite skeptisk till de olika berättarrösterna, som jag tycker är lite för lika, men rätt så snart så fångar historien mig.

Berättarperspektiven växlar mellan Ruth, Kennedy och Turk. Till att börja med så har jag svårt att få ordning på karaktärerna, då jag tycker att alla har mer eller mindre samma typ av röst. Det gör också att jag inte gillar karaktärsteckningen, men efterhand så inser jag att karaktärerna växt till liv och att de skiljer sig åt. När jag läst ut boken så tycker jag det är som att skiljas från personer jag lärt känna.

Stora små saker är också en av de mest tänkvärda böcker jag läst på senaste tid. Min skeptisism i början kring berättarrösterna, och vad jag upplever som en ytlig bild av rasfrågan, byts snart ut mot en respekt för hur Jodi Picoult lyckas närma sig ett komplicerat ämne. Just den ytlighet som jag upplever Kennedy har till rasfrågan är det som Jodi Picoult problematiserar. Vid avslutad läsning så är det så många tankar som snurrar i mitt huvud. Vad betyder det när vi säger ”jag tänker inte på ras/färg”? Kan man ens säga det? Kan man ens säga att man inte är rasist om man aldrig ställts inför komplicerade händelser? När man levt ett skyddat liv? Sen börjar jag också fundera på paralleller till alla de runt omkring mig som säger att de aldrig haft några problem pga kön, och vad det innebär. Jag har längtat efter någon att diskutera den här boken med, och envisas med att diskutera den med folk som inte ens läst den! Det är helt enkelt en bok som växer efter att man läst ut den.

Jag vill definitivt läsa mer av Jodi Picoult, och häromdagen så hittade jag en bok av henne i vår bokhylla, som det ser ut som jag köpt vid något besök i England men som jag är rätt säker på att jag inte läst.

Omdöme: Lättläst och tänkvärt kring komplicerade frågor om ras och rasism.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Boktok73, Boktokig och hyllan

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Originaltitel: Small Great Things
Översättare: Tove Jansson Borglund
Sidor: 505
Betyg på Goodreads: 4,34 baserat på 140 974 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat på biblioteket
Utläst 5 april 2018.