Från Moviezine:  Baserad på den sanna historien om Grace Marks, en husa och immigrant från Irland som 1843 blev fängslad för mordet på sin arbetsgivare Thomas Kinnear. Grace påstår att hon inte minns något av mordet. Tio år senare försöker Dr. Simon Jordan hjälpa Grace att återfå sitt minne. Är hon rent av oskyldig till det fasansfulla dådet?

Alias Grace är en kanadensisk-amerikansk TV-serie från 2017 med bl.a. Sarah GadonEdward Holcroft och Rebecca Liddiard. I original heter den Alias Grace och den är baserad på boken av Margaret Atwood med samma namn.

Margaret Atwood var en gång i tiden en av mina favoritförfattare, och jag läste rätt många böcker av henne. Alias Grace var en av dem, och som jag vill minnas så tyckte jag den var bra. Men det var väldigt många år sedan, och några detaljer minns jag absolut inte. Jag ville gärna se TV-serien, och maken hakade på.

Alias Grace är en välgjord miniserie, som går i rätt lugnt tempo, trots de dramatiska händelserna. Det är snyggt foto, välkomponerade miljöer och eftertänksamt. Fokus är vem som egentligen har monopol på sanningen. Är historien Grace berättar sann, eller är det någon av de andra som berättar sanningen. Det är obehagliga scener, när man om och om igen återkommer till själva morden, på ett mycket grafiskt sätt. Men mest fokus är det på Grace och hennes till synes stillsamma varelse. Det är ett hårt liv hon beskriver, där allt sker på männens villkor, och de flesta männen hon möter utnyttjar det.

Sarah Gadon gör en mycket bra insats som Grace Marks, som är tur eftersom det är hon som syns och agerar mest. Jag är inte så förtjust i Edward Holcroft och Kerr Logan, men jag är osäker på om det är karaktärerna eller skådespelarinsatsen, men jag tycker inte karaktärerna framträder med något djup.

Jag hade förväntat mig ett högre tempo i berättelsen, eftersom jag minns boken som spännande, och stundvis tycker jag det är alldeles för utdraget (trots att det bara är sex avsnitt). Slutet på Grace berättande och ”upplösningen” känns inte överraskande. Sen tycker jag det absoluta slutet (”vad hände sedan”) är alldeles för tillrättalagt. Där skiljer sig också verkligheten och filmen dramatiskt.

Mitt betyg: 6,5 (av 10)

Originaltitel: Alias Grace
Genre: Drama, deckare, biografi
Betyg på IMDB: 7,9 baserat på 12 209 betyg
När jag såg den: 27 mars – 8 april 2018
Format: Netflix
Med vem: Maken
Recension på Moviezine.