Från Moviezine:  Vännerna Kathy, Ruth och Tommy växer upp tillsammans på en till synes idyllisk engelsk internatskola där de försöker hitta sina platser i den slutna värld som är deras, samtidigt som deras relation till varandra blir allt starkare. Men vad är det för märkliga omständigheter som fört dem hit?

Never let me go är en brittisk film från 2010 av Mark Romanek med bl.a. Keira KnightleyCarey Mulligan och Andrew Garfield. I original heter den Never Let Me Go och den är baserad på boken av Kazuo Ishiguro med samma namn.

Den här filmen var det flera som pratade positivt om i samband med att Kazuo Ishiguro fick Nobelpriset. Jag lånade boken av min mamma och har precis läst den (ej recenserad än), och passade på att köpa filmen på rea.

Never let me go är en stillsam och berörande film. Hela grundhistorien är egentligen fruktansvärd, och omänsklig. Men den är också något som berör och som väcker funderingar – skulle vi kunna gå så långt som människor? Är det OK att ”offra” några människor för att andra ska leva? Mer vill jag inte avslöja, i synnerhet för er som vill läsa boken.

Carey Mulligan gör en fantastisk rollprestation – det är mycket hon som gör att filmen är så bra. Hennes kroppspråk och hennes agerande är tillbakahållet, men ändå glasklart. Genom små medel är det tydligt vad hon känner och hela ångesten som de här ungdomarna har över sitt öde framgår av henne. Keira Knightly är inte min favorit, men är rätt så bra här. Andrew Garfield tycker jag inte riktigt om, men förmodligen är det mer vad de gjort av karaktären Tommy än själva skådespelarinsatsen. Även de ungdomar som spelar de tre personerna i början är mycket bra.

Det är mycket vackert, och mycket brittiskt. Det stillsamma och tillbakahållna i hela filmen förstärks också av fotot och miljöerna. Man vågar låta kameran vila i en scen.

Trots att filmen är stillsam och går i sakta mak, så känns det som om de rusar förbi vissa viktiga händelser i boken. Filmen är bara 1 h 39 min, och man har komprimerat en del av det alltför mycket. Framförallt så stör det mig när man låter vissa händelser involvera andra människor än vad som är fallet i boken. Jag tycker också det är synd att man inte får mer från Hailsham. Genom att jag har läst boken så blir jag inte överraskad över det som händer i filmen, och läser in mer än de andra som jag ser med i vissa scener.

Mitt betyg: 8,5 (av 10)

Mer om filmen kan du läsa här eller här.
Originaltitel: Never let me go
Genre: Drama, romantik, science fiction
Betyg på IMDB: 7,2 baserat på 123 719 betyg
När jag såg den: 7 april 2018
Format: DVD
Med vem: Dottern, sonen och maken
Recension på Moviezine.