Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag deltar gärna i en sådan serie – här är veckans inlägg.

Vecka 14 är temat: Irland

Det här blir spännande – jag hoppas på många tips! Jag läser på tok för få böcker av irländska författare. Här kommer några jag läst, några jag inte läst.

  1. Frank Mc Court är visserligen född i New York men av irländska föräldrar och de flyttade tillbaka till Irland. Han har skrivit flera böcker men min absoluta favorit är Angelas Ashes. Det är många år sedan jag läste den men jag minns att den drabbade mig hårt.
  2. C S Lewis föddes i Belfast. Narnia i all ära, men jag väljer att rekommendera Från helvetets brevskola (The screwtape letters) som jag minns som både tänkvärd och underhållande.
  3. Marian Keyes är en känd irländsk chick-lit författare, ja en del anser att hon var med och grundade genren. Jag har läst och gillat Sushi för nybörjare, men så försökte jag mig på en annan som inte alls passade. Det är förmodligen därför hennes första bok, Vattenmelonen, står oläst i hyllan.
  4. Sebastian Barry är en irländare som skriver päser, romaner och dikter. I min hylla står On Canaan’s Side. Den har stått där länge och är definitivt en hyllvärmare. Jag hoppas den är bra!
  5. Anne Enright är en irländsk författare och tidigare TV-producent. Jag vet inte hur många gånger jag stått med hennes Den gröna vägen i handen och funderat på om jag ska köpa den. Men än så länge har det inte blivit av.