Från författarens hemsida: Det är sent 1800-tal. I den värmländska socknen Frykeboda mördas klockaren, tillika poststationsföreståndaren, mördad. Någon har uppenbarligen brutit mot femte budordet: Du skall icke dräpa. Men det visar sig att det finns fler synder att bekänna.
Detta är uppföljaren till Skam. På nytt får vi följa länsmannen Nathanael Efraimsson och fjärdingsmannen Alfred Karlsson i deras arbete med att försöka få tag i gärningsmannen.

Synd av Robert Warholm kom ut i oktober 2017. Robert Warholm är en svensk författare som debuterade i mars 2017 med Skam. Synd är hans andra bok, och en uppföljare till Skam.

Den här boken, liksom den första i serien, har dykt upp i mitt flöde då och då, men eftersom jag inte alltid brukar kunna göra historiska kriminalromaner rättvisa så var jag lite tveksam. Men efter ett mejl från författaren (som också är en bokbloggare på Mitt skrivna ord) så bestämde jag mig för att ge den en chans.

Synd är en lättläst och välskriven historisk kriminalgåta. Den är också befriande kort med sina 241 sidor i dessa dagar där kriminalromanerna tycks bli allt längre och längre. Historiska kriminalromaner brukar som sagt var inte alltid fungera för mig – de ligger helt enkelt alldeles för nära ”true crime” för att jag ska känna mig riktigt bekväm med berättelsen. Men tydligen finns det undantag, för Synd passar mig. Möjligen är faktumet att det tydligt klargörs att även om det baseras på en verklig historia så har författaren gjort fiktion av en hel del, inte minst upplösningen. Efter utläst bok så googlar jag en del på ”Östervålamordet” som det baseras på, och inser att det är precis det Östervåla som jag växte upp i närheten av.

Jag är speciellt förtjust i språket. Det lite gammaldags och lättläst, och dessutom ger det en extra känsla för tidsåldern. Invävt i berättelsen finns det små blinkningar till företeelser som med tiden blivit naturliga trots att man då såg det som en omöjlighet. Jag gillar också kontrasten mellan vad som är accepterat i de olika samhällsklasserna, även om det blir lite väl ofta vi som läsare påminns om t.ex. olika syn på alkoholmissbruk. Kapitellängden gör Synd lättläst, och jag gillar att författaren vågar göra tidshopp relativt långt fram i tiden mellan kapitlen på slutet. Det ger en realistisk bild.

För mig är spänningsfaktorn inte speciellt hög, och mordgåtan lyckas aldrig riktigt fånga mitt intresse. Det är snarare personerna och tiden som formar dem som är intressanta i Synd.

Vid ett tillfälle så lockar boken till skratt, men det är av högst personliga skäl. Mot slutet så spelar biskopen J A Eklund en roll, vilket roar mig mycket eftersom han var min styvfars farfar 😉

Omdöme: Välskriven och lättläst kriminalroman baserat på ett verkligt fall
Betyg: 4-

Bloggat om boken har C R M Nilsson, Boklysten, Bokhyllan och Vargnatts bokhylla

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: FramSteget Bokförlag
Sidor: 241
Betyg på Goodreads: Färre än 10 betyg satta
Hur jag fick tag på den: Från författaren. Tack för det!
Utläst 4 mars 2018.