Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag deltar gärna i en sådan serie – här är veckans inlägg.

Vecka 12 är temat: Svenska klassiker

Klassiker var något som jag läste mycket av i gymnasieåldern. Med åren har det blivit mindre av den varan. Tyvärr. Men här kommer fem svenska klassiker som jag läst och bär med mig:

  1. Jerusalem av Selma Lagerlöf. Det var min pappa som läste den högt för mig en sommar och den gjorde enormt stort intryck.
  2. Giftas av August Strandberg. Snacka om att jag gick runt och muttrade när jag läste den här. Den väckte starka känslor och många tankar kring kärlek och äktenskap.
  3. Rid i natt av Vilhelm Moberg. Den här läste vi i skolan i en uppgift där vi skulle jämföra den med Låt tistlarna brinna av Yasar Kemal. Något måste läraren ha lyckats med för uppgiften minns jag än idag, ca 35 år senare…
  4. Det går an av Carl Jonas Almqvist. Minns inte om jag läste den i skolan eller inte, men det var en bok som jag ändå förstod var långt före sin tid i syn på kvinnans rätt.
  5. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Den första boken i Stadsserien. Stark skildring av vardagen för arbetare i Stockholm. Naturligtvis finns det ytterligare en anledning till att jag minns boken – den kvinnliga huvudpersonen heter ju Lotten 😉