Från Wikipedia: England på 1930- och 1950-talen. Butlern Stevens tjänstgör på lord Darlingtons slott, där lorden tar emot politiker från hela Europa. Lorden är övertygad om att Tyskland vill ha fred och gör sitt bästa för att få alla att inse det. Stevens har ett särskilt förhållande till miss Kenton.

Återstoden av dagen är en brittisk film från 1993 av James Ivory med bl.a. Anthony Hopikns, Emma Thompson, James Fox, Christopher Reeves och Hugh Grant. I original heter den The Remains of the Day och den är baserad på boken av Kazuo Ishiguro med samma namn.

Den här filmen har jag fått rekommenderad av flera personer. När Kazuo Ishiguro fick Nobelpriset åkte den upp på min önskelista och jag fick den i födelsedagspresent. Samtidigt så fick jag boken, så innan jag skulle se filmen läste jag boken. Min recension finns här.

Återstoden av dagen är en finstämd och ytterst välgjord film. Det är ingen action, men ändå händer det väldigt mycket. Genom små medel, dialog, blickar och kroppsspråk så förmedlas en berörande historia. Mycket av filmens storhet beror på Anthony Hopkins och Emma Thompsons skådespeleri. Nog för att de är skickliga skådespelare och brukar göra bra insatser, men i den här filmen briljerar de, särskilt Anthony Hopkins. Hans porträtt av den reserverade och hämmade butlern Stevens är helt enkelt lysande. För en utomstående tittare så står det så klart vad han känner men man förstår också att det är mer eller mindre omöjligt för de runtomkring honom.

Emma Thompson är mycket bra, och växelverkan mellan hennes Miss Kenton och butlern Stevens bär historien. Jag tycker Christopher Reeves gör ett bra porträtt av amerikanen Lewis, och flera av birollerna spelas bra av skådespelare som sedan dess gjort karriär (som Lena Heady). Hugh Grant har en för honom en annorlunda karaktär, och i just det fallet har jag svårt att bortse från att han är just… Hugh Grant.

Det är också en intressant historia ur ett historiskt perspektiv. Klassamhället framstår tydligt på ett nästan brutalt sätt, och tron på Tyskland och Hitlers förmåga som ledare innan kriget är mycket tänkvärd.

Det var relativt nyligen jag läste boken, och eftersom jag visste vilka som spelade huvudrollen i filmen var det också de två jag såg framför mig. Jag tycker man fångat stämningen i boken, och alla väsentliga händelser finns med. Det är betydligt mindre ”nutid” (dvs 50-tal) än i boken, och man har vävt ihop vissa händelser så det är andra personer som säger saker än i boken. Men det är på det stora hela en bra filmatisering av en läsvärd bok. Fast filmen är faktiskt ännu bättre än boken! Precis som alla de som rekommenderat den sa…

Mitt betyg: 9,5 (av 10)

Mer om filmen kan du läsa här eller här.
Originaltitel: The Remains of the Day
Genre: Drama, romantik
Betyg på IMDB: 7,9 baserat på 51 551 betyg
När jag såg den: 10 mars 2018
Format: DVD
Med vem: Dottern och maken
Ingen recension på Moviezine.