Helgfrågan v. 8: Förfrågningar

Det är mycket nu… så bloggandet får gå lite på sparlåga. Liksom kommentarer hos andra – ber om ursäkt för det! Men fredag är det och då är det helgfrågorna från Mia: Hur gör ni vid förfrågorna via mejl? Vilka tackar ni ja/nej till? Bonusfråga: Vilken bok läser du nu?

Det är klart att man egentligen vill uppmuntra alla dessa författare ”där ute” men jag hinner inte. Bloggandet är en fritidssysselsättning, och mitt jobb dessutom mer än heltid, det är inga 40-timmars veckor vi pratar om. Så jag måste prioritera min läsning. Jag har också råkat ut för att jag tackat ja till böcker som inte alls var min typ av bok, och då blir det ju jättetokigt. Så jag prioriterar förfrågningar som gäller böcker jag redan spanat in och som ligger inom min bekvämlighetszon. I synnerhet från favoritförfattare förstås! Oftast är detta förfrågningar från förlag. Det är inte alltid ens jag svarar på förfrågningar, jag får 5-10 per vecka, och det har jag förstås dåligt samvete över.

Boken jag läser just nu är en sådan som jag fick en fråga angående från förlaget: Maestro av Geir Tangen. Geir är en norsk bokbloggare som jag följt i många år då han skriver fantastiskt om norsk krim som jag gärna läser. Ni hittar hans blogg här. Jag hade tänkt läsa den här på norska men när jag nu fick frågan så fick det bli på svenska istället.

 

12 kommentarer

  1. Oj, det var många! Men så är dina recensioner välskrivna också, så jag förstår att många vill att du läser deras böcker, det blir ju både kloka synpunkter om vad som kan göras bättre till nästa bok och ett bra sätt att synas på. Jag har börjat få fler förfrågningar från privatpersoner, men det är nog bara någon i veckan. Jag tackar nästan alltid nej om det är egenutgivna böcker. Det blir många gånger så mycket annat som tar fokus från själva berättelsen om boken inte är redigerad av någon utomstående, det finns ju ett uttryck som heter ”kill your darlings” och det är otroligt svårt att själv inse när det finns ett sådant behov i sin egen text. Jag vill att böckerna skall ha passerat det redigeringsstadiet innan jag läser. Tiden är begränsad, precis som du skriver.

    Gilla

  2. Försöker alltid svara med ett tack även om det blir ett nej. Tackar bara ja till sådant som jag tror passar mig, peppar peppar har mitt omdöme därvidlag funkat än så länge. Gillar när även förlagen skickar föregående förfrågan, så man har en chans att tacka nej om det inte passar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.