Force of Nature av Jane Harper

Från Goodreads: Five women go on a hike. Only four return. Jane Harper, the New York Times bestselling author of The Dry, asks: How well do you really know the people you work with?
When five colleagues are forced to go on a corporate retreat in the wilderness, they reluctantly pick up their backpacks and start walking down the muddy path.
But one of the women doesn’t come out of the woods. And each of her companions tells a slightly different story about what happened.
Federal Police Agent Aaron Falk has a keen interest in the whereabouts of the missing hiker. In an investigation that takes him deep into isolated forest, Falk discovers secrets lurking in the mountains, and a tangled web of personal and professional friendship, suspicion, and betrayal among the hikers. But did that lead to murder?

Force of Nature av Jane Harper kom ut i Australien 2017, och i Europa i januari 2018. På svenska heter den Falska vänner och kommer ut senare under 2018. Jane Harper är en brittisk journalist och författare som levt större delen av sitt liv i Australien. Hon debuterade 2016 med The Dry som är den första i serien om Aaron Falk. Force of Nature är del två i samma serie.

Jag gillade verkligen Jane Harpers första bok, The Dry, och när jag såg att hon skulle komma med en ny bok hamnade den på önskelistan. Det stod att den skulle komma i februari, men vid ett besök över dagen i Stockholm så kikade jag in på Akademibokhandeln. Och där stod den! Genast inhandlades den och jag började läsa den samma dag…

Force of Nature är en välskriven och spännande deckare. Jag gillar verkligen Jane Harpers sätt att skriva, hon utnyttjar språket fint för att bygga stämningar. Kapitlen är alldeles lagom korta och avslutas så att jag hela tiden tänker ”bara ett till”. Vi får följa två tidslinjer, dels en som är ”nutid” som följer Aaron Falk och hans kollega från den stund när Alice rapporteras som saknad. Den andra tidslinjen följer personerna varit på retreaten från det ögonblick den börjar. För varje sak som Falk och de andra poliserna upptäcker får man sen veta vad som egentligen känt. Jag tycker Jane Harper lyckas med det greppet, även om jag är betydligt mer förtjust i de styckena som är nutid med Aaron. Ibland i dåtidsstyckena blir jag mest irriterad på personerna.

Redan i The Dry så lärde man som läsare känna Aaron Falk till en viss gräns. I Force of Nature får man veta lite till, men jag hade gärna sett att en större del av boken handlat om Aaron. Jag ska inte avslöja så mycket om mysteriet, men det är bra uppbyggt. En av de stora behållningarna i bägge böckerna är beskrivningarna av naturen. Dels används den som en förstärkare av spänningen, dels är beskrivningarna så att man kan känna att man verkligen är på plats och upplever variationen i den fantastiska naturen i Australien.

Force of Nature har inte samma nerv som The Dry, men även en något mindre bra bok av Jane Harper är fortfarande väldigt bra!

Även om Force of Nature inte var en fullpoängare som The Dry så längtar jag redan efter del tre. Jag följer Jane Harper på Instagram och häromdagen publicerade hon bilder från en resa hon gjorde för att rekognosera miljöer runt Birdsville i Australien som är en liten ort med ca 120 invånare. Från bilderna såg det lovande ut som miljö i en bok!

Omdöme: Välskriven spänningsroman som utspelar sig i den fantastiska australiensiska naturen
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Boktok73

Mer om boken kan du läsa här.
Förlag: Little, Brown
Sidor: 377
Betyg på Goodreads: 4,02 baserat på 6080 betyg
Hur jag fick tag på den: Helt ny inhandlad på Akademibokhandeln i Stockholm.
Utläst 7 februari 2018.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.