Från Discshop: Filmen utspelar sig i en fattig stad i amerikanska Södern under depressionen. En vit kvinna beskyller en svart man för våldtäkt. Även om hans oskuld är uppenbar har både juryn och domaren så förutfattade meningar att ingen advokat vill ställa upp och försvara honom – utom Atticus Finch (Gergory Peck), en av stadens mest respekterade medborgare. Hans passionerade försvar kostar honom många vänner, men han vinner i stället sina barns respekt och beundran.

To Kill a Mockingbird är en amerikansk film från 1962 av Robert Mulligan med bl.a. Gregory Peck, John Megna, Frank Overton, Robert Duvall och Mary Badham. Den är baserad på Harper Lees Pulitzerprisbelönade roman med samma namn. När den kom till Sverige 1964 hette den Skuggor över södern. Gregory Peck vann en Oscar för sin huvudrollsprestation.

När jag läste To Kill a Mockingbird förra året så upptäckte jag att den filmatiserats. Önskade mig filmen och fick den som födelsedagspresent.

To Kill a Mockingbird är en välgjord film som förvånande nog håller än i dag. Ännu mer förvånande att hela familjen, inklusive en 17-åring och en 15-åring tyckte den var bra och intressant. Jämfört med moderna filmer så var tempot lugnt, men trots detta (och trots att jag läst boken) så var den spännande och intressant rätt igenom. Varje scen fick ta sin tid, utan det kändes utdraget. Det var nästan befriande att se en spännande film utan en enda biljakt eller liknande.

Det som möjligen inte hållit för tidens tand är musikvalet och det stundvis teatraliska i olika reaktioner. I synnerhet saknar jag minspel och känslor i rättssalen, medan i vissa andra lägen så spelar en del över. En som definitivt inte spelar över är Gregory Peck, och jag är grymt imponerad över hans rollprestation. Den ständigt lugne och korrekte Atticus som älskar sina barn villkorslöst och har en beundransvärd människosyn.

Eftersom jag nyligen läst boken så kunde jag jämföra rätt väl. Några saker har de hoppat över vilket gjorde andra händelser mer obegripliga, men på det hela taget tycker jag man har fångat både stämningen i boken och handlingen. Det som störde mig mest i boken, nämligen Scouts berättarröst, blir inte lika framträdande i filmen, då fler scener lämnas åt tittaren och ”berättas” inte med en röst.

Mitt betyg: 8,0 (av 10)

Mer om filmen kan du läsa här eller här.
Originaltitel: To Kill a Mockingbird
Genre: Drama, Crime
Baserat på en bok av Harper Lee
Betyg på IMDB: 8,3 baserat på 246 300 betyg
När jag såg den: 3 februari 2018
Format: DVD
Med vem: Maken, dottern och sonen.
Ingen recension på Moviezine.