Från författarens hemsida: En del hävdar på fullaste allvar att de är omgivna av idioter. Somliga mer än andra, lustigt nog. Och visst kan det vara ett problem att komma överens med andra ibland. Har du till exempel någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du sannerligen inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig fatta vad du säger – hur tydlig du än är. Lite i taget visar sig idioterna både här och där.
Skämt åsido. En etablerad metod att begripa sig på andra människor är att få klart för sig vem man själv är. Definitionen på social kompetens är förmågan att förstå och förutse det egna beteendets inverkan på andras beteende. Om detta är sant handlar det alltså om självinsikt. Men i ärlighetens namn – vem har tid och utrymme för djupgående psykologiska studier för att lära känna sig själv? Att gå i terapi är förutom vansinnigt dyrt, en tämligen osäker metod.
Nu finns det en lösning. Boken Omgiven av idioter beskriver en av världens mest använda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Den handlar om DISA-profiler, med färgsystemet rött, gult, grönt och blått. Den är skriven med glimten i ögat, men den är samtidigt mycket konkret. Fokus ligger på användbarhet och metoderna som beskrivs fungerar varje gång du möter en annan person.

Omgiven av idioter av Thomas Erikson kom ut 2014. Den har kommit ut i flera upplagor, och den senaste (som jag läste) kom ut 2017. Thomas Erikson är en svensk föreläsare och författare. Han har skrivit två populärvetenskapliga böcker och fyra romaner.

Jag har läst och verkligen gillat Thomas Eriksons skönlitterära serie om Alex King (den första – Bländverk – kom 2011) där huvudpersonen använder DISA-profiler, så jag har länge varit nyfiken på den här boken. När det de senaste månaderna har visat sig att fler och fler på jobbet läst boken och diskuterat den så återuppväcktes mitt intresse och jag lånade den av en arbetskamrat.

Då det här är en populärvetenskaplig bok så kommer jag inte att recensera den som en skönlitterär bok, och inte heller betygssätta den.

Generellt brukar jag vara rätt skeptisk till populärvetenskapliga böcker, då de för de mesta innehåller rätt många förenklingar och generaliseringar. I synnerhet är det besvärande när man kan något om den vetenskapliga grunden.

Omgiven av idioter är mycket lättläst och lättsamt skriven. Den innehåller naturligtvis förenklingar, men eftersom jag är beredd på det så stör jag mig inte på det. Jag är heller inte insatt i den vetenskapliga grunden för metoden, vilket gör det enklare. Boken väcker en hel del tankar hos mig, men jag kan inte påstå att den gav mig några ”aha-upplevelser” som många verkar fått. Jag kommer bara på en eller två personer som verkligen är dominerade av en färg. Det är oundvikligt att man tänker på personer man känner när man läser boken – sig själv, sin familj och sina arbetskamrater – och den kan ge upphov till funderingar över mänskligt beteende.

Vad gäller mig själv så blir jag lite överraskad över att jag får högst igenkänningsfaktor i en färg som jag för tio år sedan inte alls skulle placerat mig själv i. I synnerhet så gäller det en beskrivning av hur man skriver mejl och en beskrivning av när man försöker presentera något på ett möte… Det jag saknar i boken är just hur man kan utvecklas och ändra sitt beteende beroende på yttre omständigheter och ibland även beroende på ålder. Författaren hävdar också att man aldrig kan vara fyra färger, något jag har svårt att köpa då jag hittar delar av mig själv i alla fyra kategorier om än i varierande grad.

Generaliseringarna till trots så finns det en del resonemang i boken som jag har funnit påverkat min syn på vissa händelser, i synnerhet på arbetsplatsen. Jag reflekterar mer över hur vissa personer ställer frågor, vilken typ av svar som de blir nöjda eller missnöjda med. Jag funderar också på exemplen på hur man ger negativ feedback. Likaså inser jag att hur man i viss grad kan anpassa sitt sätt att kommunicera när man märker att någon börjar tappa intresset. I boken så är utgångspunkten att man ska anpassa sig till den färg personen har som man kommunicerar med. Det kan jag tycka är ensidigt om inte alla gör på samma sätt. Om man använder den här metoden i ett professionellt sammanhang och gör det som en gruppövning så kan det nog framkalla mer.

Det jag främst ser fram mot nu är att få diskutera den med en vän som lovat läsa den någon gång 😉 Det har redan blivit diskussioner med familj, vänner och arbetskamrater som varit rätt underhållande.

Omdöme: Lättläst populärvetenskapligt om personers beteenden
Betyg: Inget betyg

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Hoi förlag
Sidor: 294
Betyg på Goodreads: 3,31 baserat på 696 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av en vän.
Utläst 2 februari 2018.

Annonser