Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro

Från förlagets hemsida: Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism. 

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro kom ut 1990 första gången på svenska. 2017 kom den ut i nyutgåva. I original heter den The Remains of the Day och kom ut 1989. Den belönades då med Man Booker Prize. Kazuo Ishiguro är en brittisk författare född i Japan som fick Nobels litteraturpris 2017. Han har skrivit 8 romaner, flera pjäser, noveller och lyrik. Återstoden av dagen är filmatiserad med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. Filmen var nominerad för åtta Oscars.

Skamligt nog var det här en författare som hade gått mig helt förbi innan han fick Nobelpriset 2017. Filmatiseringen av Återstoden av dagen hade jag dock noterat och satte upp den på min önskelista. Sonen trodde jag läst boken men när han förstod att jag inte gjort det så köpte han den åt mig i födelsedagspresent.

Återstoden av dagen är en mycket lättläst och välskriven berättelse. Det är brittiskt ut i fingerspetsarna, såväl språk som miljö och personers agerande. Berättaren av historien är den mycket korrekte och lojale butlern Stevens, och hans värderingar genomsyrar berättelsen. Historien är mycket skickligt uppbyggd så att man som läsare genom Stevens beskrivningar av sina handlingar får en väldigt tydlig bild av honom, personerna runt omkring honom och dessutom en hel del reflektioner kring tidsperioden i England utan att det skrivs läsaren på näsan. Den sociala hierarkin är viktig för Stevens och hans agerande ger grund för en hel del funderingar. Egentligen är Återstoden av dagen på ytan rätt händelselös men ändå dras jag med i berättelsen tack vare att den är så välskriven och lättläst.

Karaktärerna i Återstoden i dagen blir verkligen levande för mig, men där tror jag delvis att det spelar roll att jag ser Anthony Hopkins och Emma Thompson framför mig. Jag har ännu inte sett filmen, men bara genom att veta att de spelar huvudrollerna så påverkar det min bild.

Jag får erkänna att jag var skeptisk innan men Återstoden av dagen var helt annorlunda än jag trodde. Mycket skickligt berättad, och jag är imponerad av Kazuo Ishiguros språk och berättarteknik. Jag kan definitivt tänka mig att läsa mer av den här författaren.

Omdöme: Välskrivet och lättläst om den korrekte butlern Stevens
Betyg: 4

Bloggat om boken har Stories from the city, Ewelinas bokbloggBoktanken, What you readin? och Endast Eböcker

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Wahlström & Widstrand
Originaltitel: The Remains of the Day
Översättare: Annika Preis
Sidor: 298
Betyg på Goodreads: 4,11 baserat på 137 788 betyg
Hur jag fick tag på den: Helt ny födelsedagspresent av sonen.
Utläst 25 januari 2018.

4 kommentarer

  1. Jag var inte helt överväldigad, när jag läste boken för några år sedan. Men den sitter kvar, vilket tyder på att den var bättre än jag upplevde den.

    Gilla

  2. Jag läste den här för några år sedan, men minns att jag tyckte att den var ganska seg och tråkig. Tänk så olika en kan uppleva saker 🙂 Det finns annat av Ishiguro som jag har tyckt bättre om, såsom Never Let Me Go, Nocturnes och Konstnär i den flytande världen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.