hettihyllanDags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

I april 2015 var jag och min man i Salt Lake City en vecka och gick bl.a. på basket. Resan var en födelsedagspresent till honom. Naturligtvis så besökte vi den fantastiska bokhandeln Barnes and Noble och tillbringade många timmar där. Sju böcker följde med mig hem, och faktiskt är det bara en som jag inte läst ännu. Lite stolt över det är jag.  Den olästa är The Pearl That Broke Its Shell av Nadja Hashimi. Med tanke på att den kommer ut på svenska i april i år så borde jag verkligen prioritera läsningen av den! Jag har ju också läst De förklädda flickorna i Kabul, så jag tror jag kommer att kunna få ut ännu mer av läsningen av den här.

Här är den svenska beskrivningen:

Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige och drogberoende far. Deras liv är hårt styrt eftersom de inte får vistas utomhus utan en manlig släkting. När fadern inte är tillgänglig kan de alltså inte gå till skolan eller handla mat. Deras enda möjlighet är att låta Rahina bli en bacha posh, det vill säga att hon klär sig som en ung pojke och kan ta ansvar för sina systrar. I samband med sin ökade frihet får Rahima höra historien om Shekiba, hennes gammelfaster, som periodvis också fick leva som man.
Men allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort och Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq. Nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon omöjligt anpassa sig till sitt nya liv.