Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag deltar gärna i en sådan serie – här är veckans inlägg.

Vecka 4 är temat: Danmark

För några år sedan gav jag mig på projektet att läsa på danska. Jag läser flytande norska och ville se om det gick bra med danska. Det fungerade bättre än jag befarat, men det blev ändå inte så många böcker lästa. Några inköpta på danska står olästa i hyllan fortfarande. Kanske jag kan få ännu fler tips nu… Listan idag blir på böcker jag faktiskt läst, antingen direkt på danska eller översatta till svenska.

  1. Svinehunde av Lotte och Søren Hammer. En bra första bok i en deckarserie. Den finns också översatt till svenska. Själv har jag del två stående oläst.
  2. Skæbneanekdoter av Karen Blixen är en novellsamling från 1958. En av novellerna är Babettes gästabud, som blev mer känd när den blev film 1987.
  3. Dödens rum av Susanne Staun. En ganska obehaglig thriller. Jag hade tänkt läsa fler i den här serien men det har jag glömt.
  4. Flickorna på Englandsbåten av Lone Theils. Första delen i en av mina favoritdeckareserier. Även del två finns översatt. Lone Theils var också på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall där jag lyssnade på henne.
  5. Tyrannens barn av Anne-Cathrine Riebnitzsky. En berättelse om otrygghet, föräldraskap och en tragisk uppväxt.