Från förlagets hemsida: Det är natten före julafton, en grå kvinna kommer gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Hon bär en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Ett av våra liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess.

Ditt livs affär av Fredrik Backman hade recensionsdatum 1 december 2017. Fredrik Backman är en svensk författare som debuterade 2012 med En man som heter Ove, som gjort succé och även filmatiseras. Ditt livs affär är hans sjunde bok.

Jag har läst nästan allt av Fredrik Backman, men den även om jag sett den här på någon blogg hade jag inte noterat den på någon önskelista. Men så hittade jag den i kortlånshyllan på biblioteket.

Ditt livs affär är en välskriven mycket kort betraktelse. Den handlar om livets villkor och hur skört det kan vara. Jag tycker den är mycket sorglig, ja faktiskt lite väl sorglig för mitt humör den dagen jag läste den. Med sina 78 sidor tar den inte lång tid att läsa, även om jag läste långsamt för att få med mig varje nyans. Den dagen hade jag själv tunga tankar, och boken gjorde inte den saken mindre jobbig.

I grunden handlar Ditt livs affär om föräldrars kärlek till sina barn och jag vill hävda att där är Fredrik Backman nästan oslagbar. Jag vet ingen annan som sätter ord på det så träffsäkert. Det slår an en sträng hos mig och mot slutet letar sig en tår fram. Språkligt är Fredrik Backman en mästare.

Ditt livs affär sägs också handla om Fredrik Backmans kärlek till sin hemstad Helsingborg. Jag har ingen som helst relation till den staden och det behöver man nog inte. Men jag känner heller ingen motsvarande känsla för min egen barndoms stad och har svårt att engagera mig i stadsbeskrivningarna.

Sammantaget är det fint och sorgligt, men inte min favorittext av Fredrik Backman, som ändå fortsätter vara en av mina favoritförfattare.

Betyg: 4
Omdöme: Välskriven betraktelse över sorg, kärlek och föräldraskap

Bloggat om boken har Bokhyllan i pepparkakshuset, Romeo and Juliet och Bina’s Books.

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Sidor: 78
Förlag: Forum
Betyg på Goodreads: 3,73 baserat på 4028 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånade den på biblioteket.
Utläst: 10 januari 2018