Från Discshop: Hur skulle det kännas om du inte kunde röra vid någonting i världen omkring dig? Inte kunde andas frisk luft, känna solen värma ditt ansikte…. eller kyssa killen i huset intill? INGENTING OCH ALLTING är den osannolika kärlekshistorien mellan Maddy, en smart, nyfiken och kreativ 18-åring som lider av en extremt ovanlig sjukdom som gör att hon inte kan lämna det hermetiskt slutna hemmet, och Olly, grannkillen som inte kommer låta det stoppa dem.
Maddy längtar desperat efter att få uppleva den stora världen och den första kärleken. Hon och Olly betraktar varandra från varsitt fönster och trots att de bara kan chatta med varandra växer det fram en stark känsla mellan dem. En känsla som får dem att riskera allt för att få vara tillsammans ? även om de också kan förlora allt.

Ingenting och allting är en amerikansk film från 2017 av Stella Meghie med bl.a. Amandla Stenberg och Nick Robinson. I original heter den Everything, everything.

Det här är en film som helt hade gått under min radar, och boken likaså. Men maken hade noterat både bok och film och valde den när det var hans tur.

Ingenting och allting är en finstämd och kärleksfull berättelse om den första kärleken. I början av filmen så tycker jag den är långsam, och inte riktigt tar fart, men så såsmåningom blir jag bunden av hur Maddys och Ollys relation växer fram. Det är också i mitt tycke styrkan i filmen. De två skådespelarna (hon känd från bl.a. The Hunger Games och han från Jurassic World) gör också en mycket bra insats!

Samtidigt så finns det något obehagligt, en oro att Maddy ska dö, och en känsla av att något är väldigt väldigt fel som gör att man sitter som på nålar. Jag tycker inte att filmskaparna riktigt utnyttjar den dramatiken, utan det blir bara som en twist på slutet som nästan känns bisarr. Det blir underligt tillrättalagt.

Det är först efter att vi sett filmen klart som jag börjar fundera på det ologiska, som kunde ha stört mer medan vi tittade. Jag vet inte hur sjukdomen fungerar men jag är förvånad att Maddy, som läser mycket och är ute på nätet mycket, inte är mer insatt. Hon tar också sådana risker, utan att det riktigt känns motiverat (även om kärlek kan vara stark). Fungerar sjukdomen verkligen så att man först dagen efter blir sjuk? Och slutet? Ologiskt? Lite för amerikanskt tillrättalagt i vissa avseenden. Kan möjligen boken vara bättre i det här avseendet?

En fundering. Varför översätts ”Everything, everything” (som förklaras i filmen) med Ingenting och allting?

Ett PS. Jag har svårt att hitta formatet att skriva om film och TV på bloggen. Nu provar jag en variant som är en enklare kopia av mina bokrecensioner. Vad tycker ni – funkar det här?

Mitt betyg: 7,5 (av 10)

Mer om filmen kan du läsa här eller här.
Originaltitel: Everything, everything
Genre: Drama
Baserat på en bok av Nicola Yoon med samma namn.
Betyg på IMDB: 6,4 baserat på 15 108 betyg
När jag såg den: 5 januari 2018
Format: DVD
Med vem: Maken, dottern och sonen.
Recension på Moviezine.