Från förlagets hemsida: Northumbria år 866. Uhtred är bara nio år när han möter danerna för första gången, och redan samma dag är hans barndom för evigt över. I slaget om York mellan engelsmän och daner tas Uhtred till fånga av jarl Ragnar och blir dennes fosterson. Han möter en brutal men hjärtlig värld, och inser att danernas sätt att leva och tänka passar honom.
Danerna erövrar rike efter rike från engelsmännen; ingenting tycks kunna stoppa dem. Under tiden växer Uhtred upp till en duglig krigare som är lojal mot Ragnar och danerna, men han drömmer om att återvända till Northumbria och återta det arv som hans farbror stulit från honom.
Maktkamp uppstår i det danska lägret och ett fruktansvärt förräderi gör det omöjligt för Uhtred att stanna kvar hos danerna. Han byter sida och beger sig till engelsmännen. Hans nye herre är Alfred, kung över Wessex och den ende som fortfarande står emot danernas erövring. Uhtred har svårt för Alfreds religiositet, men motvilligt imponeras han av dennes kunskap och list. Med Alfred som ledare har engelsmännen kanske en möjlighet att besegra danerna.

Det sista kungadömet av Bernard Cornwell kom ut 2007. I original heter den The Last Kingdom och kom ut 2004. Bernard Cornwell är en brittisk författare bosatt i USA som debuterade 1981 med Sharpe´s Eagle. Hans historiska romaner har sålt i över 20 miljoner exemplar. Det sista kungadömet är den första delen i en serie på nio böcker (The Saxon Stories). Det sista kungadömet har även filmatiseras som TV-serie.

Inte överraskande när det dyker upp historisk fiktion här på bloggen så är det en bok i Makeutmaningen. Själva boken är sonens, och han och maken har sett TV-serien tillsammans. Det sista kungadömet kändes som en lagom bok att ta sig an precis innan början av jullovet, och med en intensiv spurt på slutet hann jag nästan klart den till jul…

Det sista kungadömet är en lättläst bok som är intressant och lärorik på flera sätt. Personteckningarna är såpass bra att jag intresserar mig för personerna och förmår att följa dem och deras tankar, även om många av karaktärerna är osympatiska. Jag lär mig mycket om nordisk mytologi under läsandets gång (inser jag när jag senare under lovet spelar Quizkampen…) och tycker för första gången att det är intressant att läsa om vikingarnas invasion.

Språket är ojämnt, och ibland alldeles för naivt och torrt. Jag gillar inte berättarrösten som är både barnslig och överlägsen på en och samma gång. Vissa saker behandlas mycket översiktligt, stora händelser i en halv mening, medan andra saker behandlas i allt för stor detalj. Det är inte bara den språkliga rösten som jag inte gillar, inte heller Uhtred som person tycker jag är speciellt sympatisk. Sen verkar han högst opålitlig, som mitt i alltihopa byter sida (utan att hans tidigare vapenbröder tycks ta illa upp?).

Det sista kungadömet är en blodig historia med många brutala krigsscener. Vissa av de scenerna skummar jag igenom, men på det stora hela stör det mig inte så mycket som det brukar. Däremot är det för många krigsscener som är förvillande lika, och som jag inte tycker tillför något till karaktärens utveckling eller berättande.

I början av boken finns dels en karta, dels en lista över alla ortsnamn med ”översättning” till dagens ortsnamn. Eftersom jag har en hyfsad koll på brittisk geografi så räcker en snabb koll i listan till att jag ska veta var de befinner sig. Den här typen av hjälp är ovärderlig för mig som har svårt att hålla ordning på sådan information annars. I vanliga fall så brukar jag också i den här genren behöva någon form av redogörelse för persongalleriet och hur de är släkt/relaterade men i det här fallet behöver jag till min förvåning inte det. Några personer är förvillande lika, men huvudpersonerna är tillräckligt få för att jag ska kunna hålla reda på dem, och flera andra namn fastnar faktiskt (kanske de danska något mer?)

Jag är positivt förvånad över Det sista kungadömet och skulle nog kunna tänka mig att läsa mer av Bernard Cornwell. Men det står inte högt upp på prioriteringslistan.

Omdöme: Lättläst och lärorikt om vikingar och engelsmän.
Betyg: 4-

Bloggat om boken har Carolina läser 

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Bazar
Originaltitel: The Last Kingdom
Översättare: Leif Jacobsen
Sidor: 379
Betyg på Goodreads: 4,24 baserat på 49 648 betyg
Hur jag fick tag på den: Lånat av sonen
Utläst 25 december 2017.