Dagen innan jul är full av förberedelser, som att ordna skinka och revbensspjäll och pynta granen. Men det var inte det jag tänkte inlägget skulle handla om utan ett boktips och ett filmtips.

Förra året läste jag en bok som utspelar sig i juletider som jag tyckte var mycket bra: God Jul av Jonas Karlsson.

Från förlagets hemsida: godjuDet lackar mot jul i kommunhuset och ledningen diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. Trots nedskärningar och stundande eventuella varsel är alla överens om att det vore trevligt att i år överraska med en spännande julhälsning för att sprida lite glädje till kommuninvånarna. Något speciellt och lite extra läckert, dock med noggranna krav på nollbudget. 
Snart bjuds lokalpressen in för att dokumentera projektet som vittnar om den fina lagandan som råder i kommunhuset. Men julpyntningen visar sig vara svårare att genomföra än man först har trott. När Gunvald på fritidsförvaltningen har svårt att förstå vikten av att samarbeta förbyts julglädjen till regelrätt krigsföring. Bra. Välskriven. Väldigt svenskt. Både komiskt och tragiskt. Alla karaktärerna känns igen, det är en svensk arbetsplats. Hur något med en bra tanke kan gå så fel.

Så här skrev jag i min recension:

God Jul är en välskriven och humoristisk skildring av det svenska samhället. Jonas Karlsson använder sig väl av sina karaktärer och med små medel får han fram mänskilga fel och brister. Styrkan i boken är förstås igenkänningsfaktorn och det är också där humorn kommer in. När det blir så absurt men ändå så välbekant. Jag jobbar inte i kommunal verksamhet, men något sådant här skulle nog (nästan) kunna hända på min arbetsplats. Man har en idé, det finns en grundtanke, men man missar totalt att förmedla den, vilket gör att alla läser in något annat. Jo, det förekommer varje dag faktiskt. Vad tänker egentligen ledningsgruppen? Hur bildades den där arbetsgruppen och varför får de bestämma? Och vilken hemlig agenda finns, för det måste ju finnas en hemlig agenda?

God Jul är en sådan bok som jag skulle vilja sätta i händerna på alla de som ska försöka förstå sig på den svenska mentaliteten. Med viss risk förstås, för det går så galet, och blir verkligen så absurt som man kan tänka sig.

En film som jag tycker fantastiskt mycket om som utspelar sig i juletider är Love Actually. Den kom ut 2003 och håller än. Det är en romantisk komedi som utspelar sig i London med tio parallella historier (och nej, det blir inte för mycket) som handlar om kärlek. Sen kan en film med Hugh Grant, Colin Firth och Emma Thompson nästan aldrig vara fel i mitt universum…

Vi återupplivade bekantskapen med filmen igår, och jag går fortfarande med den där varma känslan i kroppen ❤