Titel: Mordet på Orientexpressen
Originaltitel: Murder on the Orient Express
Regissör: Kenneth Branagh
Manus:  Michael Green, baserat på boken av Agatha Christie
Skådespelare: Kenneth BranaghPenélope CruzWillem Dafoe, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer  m.fl.
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Mysterium
Premiär i Sverige på bio: 24 november 2017
Utgiven i Sverige på DVD: Inte utgiven än
Vi (maken, dottern, sonen och jag) såg den på bio 2 december 2017.

Från SF Bio: Från den bästsäljande boken av mordgåtornas drottning Agatha Christie kommer nu Mordet på Orientexpressen. Vad som börjar som en extravagant tågresa genom Europa utvecklas snabbt till ett av de mest spännande mysterier som någonsin berättats. För en av tågets passagerare ska resan bli den allra sista, och alla övriga medresenärer är misstänkta. Tiden är knapp och en man måste lösa pusslet innan mördaren slår till igen. 

Mordet på Orientexpressen är väl inte okänd för någon som läser deckare, det är en klassiker i genren. Det är mycket möjligt att jag sett filmatiseringen från 1974, men den lämnade i såfall inget större intryck. Det gjorde däremot boken, som jag tyckte var en av Agatha Christies bästa. Jag minns fortfarande känslan när mysteriets lösning uppdagas, och då är det gott och väl 40 år sedan jag läste den.

För ovanlighetens skull så var det dottern som absolut ville se filmen, och till råga på allt så hade hon precis läst boken (hon brukar inte vilja se filmatiseringar av böcker). Vi övriga var ju också sugna på att se den, så då blev det ett familjenöje.

Mordet på Orientexpressen har sina kvaliteter, men också sina svagheter. Vad gäller kvaliteterna så tycker jag att det fanns ett visst underhållningsvärde i filmen, och den är mycket snyggt filmat. Man har också moderniserat en del saker på ett bra sätt, även om den utspelar sig i samma tidsepok som boken.

Som ett Agatha Christie-fan så är jag besviken på hur Poirot porträtteras. Han är så… fel! Han agerar annorlunda än jag tänker mig Poirot, och man har lagt till delar som inte alls hör hemma i historien. Att det är Kenneth Branagh som spelar Poirot går mig spårlöst förbi, så på det sättet är det väl skickligt gjort. Det är en uppställning av skådespelare som heter duga, och flera av dem är bra. Men ändå blir allting så stolpigt, som ett kammarspel mer än en film. Replikerna levereras stelt och allt känns arrangerat.

Någonstans så måste ändå historien fånga mig, men mer som ett drama än som ett mysterium/deckare. För när upplösningen kommer och man får se själva mordscenen så får jag faktiskt tårar i ögonen. Jag blir framförallt berörd av känslorna som visas i den. Underligt, det brukar jag inte bli av sådana scener.

På en del punkter skiljer sig boken och filmen. Ibland går det att förstå, men att introducera saker i Poirots tidigare liv som inte finns böcker förstår vi inte. Inte heller poängen med den första händelsen i filmen. Vad tillför den?

Omdöme: Snyggt filmad men stolpig version av en klassiker
Filmbetyg: 6,5/10

På IMDB får filmen betyg 6,8 baserat på 47 887 betyg.
På Filmtipset får filmen betyget 3 baserat på 125 betyg.

Recension finns på DNSVT, SvD, Metro och Moviezine