Från förlagets hemsida: Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: Varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt varför man måste döda farmor…

Kåda av Ane Riel hade recensiondag 3 november 2017. I original heter den Harpiks och kom ut 2016. Ane Riel är en dansk författare som skrivit barnböcker innan hennes första roman, Slagteren i Liseleje, kom 2013. Kåda är hennes andra roman, och den har belönats med såväl det nordiska priset Glasnyckeln 2016 som Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman 2017.

Kåda kom som en överraskning från förlaget, och den hamnade i läshögen. Den åkte ännu högre upp pga positiva recensioner på bloggar som brukar ha samma smak som jag. Precis när jag börjat läsa så vann den också Svenska Deckarakademins pris.

Kåda är en oerhört suggestiv psykologisk thriller. Den är mycket välskriven och Ane Riel förmår att genom framförallt barnet Livs ögon förmedla en fruktansvärd verklighet. En styrka är just den indirekta beskrivningen. Liv gör inga värderingar, för hon förstår inte att det kan finnas ett annat liv, utan det blir helt läsarens tolkning av det som utspelas som skapar ett enormt obehag.

Det finns inga karaktärer att direkt tycka om i Kåda, men däremot att tycka synd om. Karaktärerna framträder tydligt genom andras iakttagelser och det gillar jag. Det finns inget skyddsnät, ingen som ser hur illa det går. Familjen lever i misär, men så enskilt att ingen reagerar. Jag får samma känslor som när jag läste Dark Places av Gillian Flynn. Det ensliga boendet, fattigdomen mitt i nutiden och känslan av ”white trash” som det heter i USA, är inte så vanlig i skandinavisk nutida litteratur.

Efter att ha läst hur fantastisk Kåda skulle vara så levde den inte riktigt upp till mina förväntningar. Den är som jag redan poängterat mycket obehaglig och krypande, men spännande tycker jag inte den är. Det är en riktigt bra psykologisk skildring och jag kommer att hålla utkik efter Ane Riels nästa bok. På Ane Riels hemsida skriver hon: Min tredje roman er under tilblivelse, og jeg forventer, at den udkommer i efteråret 2018. Jeg kan ikke sige så meget om den … andet end at den bliver sær. Meget sær. Altså helt utroligt sær!

Omdöme: Suggestiv psykologisk thriller om ensamhet, galenskap och överlevnad.
Betyg: 4

Bloggat om boken har Bokföring enligt Monika, Johannas deckarhörnaBokstugan och Crime Garden

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Modernista
Originaltitel: Harpiks
Översättare: Helena Ridelberg
Sidor: 240
Betyg på Goodreads: 4,17 baserat på 231 betyg
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget – tack för det.
Utläst 30 november 2017.