hettihyllanDags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Julafton 2014 fick jag hela sju skönlitterära böcker. Jag är faktiskt lite stolt att jag läst hela sex av dem! Den enda jag inte läst är The Narrow Road to the Deep North av Richard Flanagan som jag fick av min mamma. Jag var rätt sugen på att läsa den, men så läste jag några mindre positiva omdömen vilket gjorde att den blev liggande. Och oläst är den fortfarande. På svenska heter den Den smala vägen mot norr. När jag nu läser beskrivningen så blir jag lite nyfiken igen.

Augusti 1943: I den förtvivlade situationen i ett japanskt krigsfångeläger vid Dödens järnväg i Burma hemsöks kirurgen Dorrigo Evans av sin kärleksaffär med sin farbrors unga fru två år tidigare. Medan Dorrigo kämpar för att rädda männen i sitt förband från svält, kolera och misshandel får han ett brev som kommer att förändra hela hans liv.
Richard Flanagans brutala och vackra roman är en berättelse om de många skepnader kärlek och död kan ta, om krig, sanning och förlust. Historien bygger på Flanagans fars upplevelser från andra världskriget då Japan ville göra det till synes omöjliga: bygga en järnväg genom djungeln från Bangkok till Burma. Av arbetskraften – allierade krigsfångar och andra slavarbetare – dog omkring 100 000 män medan järnvägen drogs.