hettihyllanDags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi är fortfarande i slutet av oktober 2014, när vi besöker släkten i Oslo och jag köper på mig norska böcker. Totalt köpte jag sju böcker, och det är bara två som är olästa, vilket ändå får vara ett gott resultat. Förra veckan i Hett i hyllan tog jag upp den ena. Nu är det dags för den andra: Drømmeløs av Jørgen Brekke. Det är den andra i serien som börjar med Nådens omkrets som jag läst och gillat. Det borde alltså inte finnas andra hinder än tid att ge sig på den här. För norsk krim är ju aldrig fel.

Den första i serien är översatt till svenska, men jag hittar inte den här så beskrivningen får vara på norska:

I 1767 rømmer en fattig visesanger fra Stockholm etter å ha fornærmet datteren til en av byens mektigste menn. Samme år finner den fordrukne og kranglete politimesteren Nils Bayer et nakent mannslik i fjæresteinene utenfor Trondheim.
Vinteren 2011 blir en kvinne funnet drept på Kuhaugen i samme by. Drapsmannen har plassert en spilledåse med ukjent melodi på kvinnens bryst. Så forsvinner en ungjente fra sitt hjem, og etterforsker Odd Singsaker frykter at de bare har kort tid på seg før også hun blir et offer for mannen med spilledåsene.
Forbrytelsene er adskilt i tid med nesten 250 år. Men én ting ser ut til å knytte sakene sammen: den spinkle melodien fra spilledåsen.