hettihyllanDags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

På höstlovet 2014, dvs sista veckan i oktober, åkte vi för att hälsa på mina syskon i Oslo. När jag är i Norge kan jag aldrig låta bli att fylla på mitt förråd av böcker på norska. En rejäl påfyllnad blev det förstås. En del har jag läst, men några står tyvärr fortfarande olästa och kommer nu att dyka upp i Hett i hyllan. Boken som är först ut är Hestekrefter av Lars Mytting. Egentligen var jag sugen på hans bok Svøm med dem som drukner men tyckte den var för dyr inbunden medan den här fanns som pocket och på rea. Sen blev det så att jag köpte den senare. Jag gillade den (recension här) så egentligen vill jag ju läsa Hestekrefter också.

Så här beskrivs boken på nätet:

Planene om veiomlegging rykker bensinstasjonseier Erik Fyksen ut av tilværelsen i smøregrava og inn i en ensom kamp mot urbane moderniseringskrefter, spøkelser fra egen fortid, og ikke minst hans gamle rival, skytterlagsformannen Harald Jøtul. Fyksens originale 60-talls-stasjon er utgått på dato, men han selger seg dyrt. For Norges siste Mobil-stasjon er også et fredlyst tempel over tapt kjærlighet – minnesmerket etter hun som riksveien tok.