G – Gråt. En bok som lämnade dig i tårar.
Tårarna slutade inte strömma när du läst den här boken.

Det kan låta okänsligt men tårarna strömmar sällan när jag läser en bok. Jag gråter över verkliga händelser som jag upplever. Sen kan jag bli djupt berörd och ledsen över saker jag läser. I synnerhet när det är just beskrivningar av verkliga händelser. En bok som jag tror jag faktiskt grät över när jag läste var Rosario är död av Majgull Axelsson. Det var långt innan jag började blogga (någon gång i början av 90-talet) så jag kopierar in beskrivningen av den:

En liten flicka dör i ett land långt borta. Vad angår det oss? I synnerhet när det gått tjugofem år sedan det hände. Rosario Baluyot var bara elva år när hon dog. Hon levde som gatubarn i Olongapu i Filippinerna där hon blev ett offer för den hänsynslösa sexturismen. 

Majgull Axelsson träffade aldrig Rosario i verkligheten men flickan fanns inom henne och i drömmar kunde hon höra hennes frågor »Vad var det för en värld jag föddes till? Vad är det att vara människa om det som hände mig får lov att hända?» 

I dokumentärromanen Rosario är död har Majgull Axelsson rekonstruerat Rosarios korta liv. Boken utkom första gången 1989 och är fortfarande aktuell.