Från förlagets hemsida: Strax före gryningen, i bergen nära gränsen till Skottland, mördas en ung kvinna. Samtidigt kraschlandar en luftballong i området. Bara en person, Jessica Lane, överlever mirakulöst.
Jessica har sett mördarens ansikte. Men mördaren har också sett hennes. Och han kommer inte att ge upp förrän han har eliminerat det enda vittnet till brottet.
Ensam och rädd, och utan att kunna lita på någon, flyr Jessica till den plats där hon känner sig tryggast. Men det kan visa sig att just den platsen är den farligaste av alla…

Dödsdömd av Sharon Bolton har recensionsdatum idag, 11 november 2017. I original heter den Dead Woman Walking och kom ut tidigare i år. Sharon Bolton är en brittisk författare som 2008 debuterade med Sacrifice. För den svenska publiken blev hon känd för sin serie om Lacey Flint. Dödsdömd är hennes tionde bok, och är fristående.

Sharon Bolton tillhör mina favoritförfattare och hennes böcker brukar stå på autobuy. Men när jag letade efter Dead Woman Walking i somras, både i USA och i bokhandlar här, så hittade jag den inte. Och så fanns det så många andra böcker… Jag hade tänkt önska mig den i julklapp, men när Modernista skickade ett recensionsexemplar var ju saken löst.

Dödsdömd av Sharon Bolton är en välskriven och otroligt spännande deckare. Det här är i mitt tycke helt klart en av årets bästa spänningsromaner. Den har allt som jag vill ska finnas i en deckare. Språket flyter bra, och min oro att det inte skulle vara samma sak på svenska var ogrundad. Möjligen så känns det inte fullt lika ”brittiskt” (och jag gillar brittiskt…) på svenska som på engelska, men det påverkar inte helhetsintrycket.

En spänningsroman ska ju vara spännande och det är Dödsdömd verkligen. Strukturen med relativt korta kapitel ur olika personers synvinkel funkar utmärkt för att hålla tempot uppe i läsningen. Hela berättelsen har ett bra driv och jag mer eller mindre sträckläser. Men det allra bästa är att jag blir överraskad flera gånger. Jag läser ju väldigt ofta deckare, och ju fler jag läser desto mindre överraskad blir jag. Men vändningarna i Dödsdömd överraskar mig, och dessutom så kan jag inte påminna mig att jag läst någon bok som har en liknande intrig. Skickligt! Historien håller ihop ända till slutet, och jag hittar inga logiska luckor som irriterar.

De flesta av Sharon Boltons böcker som jag har läst utspelar sig i London. Ett smutsigt och slitet London, långt från turiststråken. Den här gången förflyttar hon sig ut till landsbygden (och York) och det visar sig att hon bemästrar den miljön också. Jag kan inte bedöma om beskrivningen av York är korrekt, men hon lyckas med en beskrivning av en brittisk landsortsmiljö som känns autentisk, och även den här gången får hon fram det slitna och fattiga. Karaktärsteckningarna lyckas hon också med i den bemärkelsen att personerna intresserar mig, oavsett deras roll i berättelsen.

Kanske inte förvånar någon om jag säger att jag verkligen ser fram mot nästa bok av Sharon Bolton…

Omdöme: Välskrivet och mycket spännande om familjer, lojalitet och grymhet.
Betyg: 5-

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Modernista
Originaltitel: Dead Woman Walking
Översättare: Lilian Fredriksson
Sidor: 398
Betyg på Goodreads: 4,06 baserat på 1638 betyg.
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget
Utläst 6 november 2017.