hettihyllanDags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

I oktober 2014 var min mamma i Frankrike. När hon kom hem så fick jag några presenter, bl.a. en bok av den nyutnämnda nobelpristagaren Patrick Modiano: Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier. Jag har senare läst en bok av honom – Lilla smycket. Att den här står oläst i hyllan fortfarande beror på att den är på franska, och jag har inte tagit mig igenom en hel bok på franska sen början av 90-talet då jag läste en kurs i franska på universitetet. Startsträckan är alltså väldigt lång.

På svenska heter den För att du inte ska gå vilse i kvarteret, och beskrivs så här (att klippa in en beskrivning på franska här kändes rätt meningslöst…):

”På Rue Puget var Aeros ljusa träfasad och kolorerade fönster ersatta med en vägg i den neutrala vita nyans som är glömskans färg. Också han hade i mer än fyrtio år strukit vitt över perioden då han skrev sin debutroman, och över sommaren då han promenerade ensam med den hopvikta papperslappen i fickan: FÖR ATT DU INTE SKA GÅ VILSE I KVARTERET.”Envisa telefonsignaler väcker författaren Jean Daragane ur hans middagsslummer. En för honom okänd man har hittat hans adressbok och är angelägen om att snarast överlämna den till honom. Mötet nästa dag med den påträngande mannen och hans flickvän leder till ett för Daragane motvilligt utforskande av sitt länge förträngda förflutna.