Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag kan hålla med henne, och hoppar gärna på det här.
Vecka 45 är temat ”Ryssland – 100 år sedan revolutionen”. Hm – det här är definitivt det svåraste temat hittills, även om jag ska tolka fritt! Jag läser skamligt lite som har någon som helst koppling till Ryssland.
- Giganternas fall av Ken Follett. Jag är sällan så förtjust i historiska romaner men den här trilogin, där Giganternas fall är den första boken, av Ken Follett var riktigt bra. Den utspelar sig i Tyskland, England, Wales, Ryssland och USA.
- Digrienten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander Engström är den första i trilogin Moskva Noir. En annorlunda spänningsroman.
- Child 44 av Tom Rob Smith är en riktigt bra spänningsroman som utspelar sig i Sovjetunionen (bl.a. Moskva) 1953.
- Utrensning av Sofi Oksanen utspelar sig i Estland och handlar bl.a. om den unga ryska flickan Zara.
- Brott och straff av Fjodor Dostojevski. En klassiker ska få vara med. Den här var obligatorisk läsning när jag gick i gymnasiet. Jag plöjde den ett jullov och det blev ett starkt läsminne för jag blev riktigt fascinerad.
Jag är förvånad över att det blev fem stycken!
De tre sista har jag faktiskt läst och Barn 44 fick vara med på min lista också. Trots att han knuffade undan en ”riktig” ryss, men den boken är ju så otroligt bra.
GillaGilla
Brott och straff är en av mina favoriter, borde läsa om.
GillaGilla
Ken Folletts serie låter intressant. Brott och straff läste vi i vår läsecirkel
GillaGilla
Intressanta tips. Två av böckerna finns även på min lista.
GillaGilla
Child 44 är jag nyfiken på 🙂
GillaGilla
Giganternas fall har jag inte läst. Några på din lista kom också med på min 🙂
GillaGilla
Tack för tipsen! Tyckte också att det var ett riktigt svårt tema, men lyckades få ihop en lista till slut. Barn 44 har dykt upp så många gånger nu att jag tar det som ett tecken på att jag borde läsa 🙂
GillaGilla