Johannas deckarhörna har skapat en serie hon kallar Veckans topplista, eftersom hon tycker Top Ten Tuesdays inlägg blir svårare och svårare. Jag kan hålla med henne, och hoppar gärna på det här.

Vecka 45 är temat ”Ryssland – 100 år sedan revolutionen”. Hm – det här är definitivt det svåraste temat hittills, även om jag ska tolka fritt! Jag läser skamligt lite som har någon som helst koppling till Ryssland.

  1. Giganternas fall av Ken Follett. Jag är sällan så förtjust i historiska romaner men den här trilogin, där Giganternas fall är den första boken, av Ken Follett var riktigt bra. Den utspelar sig i Tyskland, England, Wales, Ryssland och USA.
  2. Digrienten från Sankt Petersburg av Camilla Grebe och Paul Leander Engström är den första i trilogin Moskva Noir. En annorlunda spänningsroman.
  3. Child 44 av Tom Rob Smith är en riktigt bra spänningsroman som utspelar sig i Sovjetunionen (bl.a. Moskva) 1953.
  4. Utrensning av Sofi Oksanen utspelar sig i Estland och handlar bl.a. om den unga ryska flickan Zara.
  5. Brott och straff av Fjodor Dostojevski. En klassiker ska få vara med. Den här var obligatorisk läsning när jag gick i gymnasiet. Jag plöjde den ett jullov och det blev ett starkt läsminne för jag blev riktigt fascinerad.

Jag är förvånad över att det blev fem stycken!