Från förlagets hemsida: När den forne detektiven Sam Berger slår upp ögonen har han ingen aning om var han befinner sig. Allt är vitt, en värld utan tecken. Men så står Molly Blom vid hans sida, och han inser att de två är på flykt undan en rättvisa som slutat vara rättvis.
I den hisnande uppföljaren till succén Utmarker får Sam och Molly ett oväntat uppdrag som rör ett obehagligt fall från det förflutna. Mördaren är sedan länge dömd och fängslad, men är han verkligen skyldig? 

Inland av Arne Dahl hade recensionsdatum 10 april 2017. Arne Dahl är den pseudonym under vilken författaren Jan Arnald gett ut 11 böcker i deckarserien om A-gruppen och 4 deckare om gruppen Opcop. Inland är den andra i en serie om Sam Berger och Molly Blom. Den första, Utmarker, kom 2016.

Arne Dahl / Jan Arnald är en intressant författare att lyssna på, han har varit i Sundsvall ett flertal gånger. Men det var först när jag läste den första boken i den här serien, Utmarker, som jag fastnade. Det var därför självklart för mig att jag ville läsa den andra delen, Inland. Jag hade turen att vinna den i en utlottning som förlaget hade på Instagram redan i april. Tyvärr så kom den i skymundan för andra böcker, men nu var det dags.

Inland är en mycket välskriven deckare, med ett fantastiskt språk samtidigt som den är lättläst. Precis vad jag behövde för att känna läsglädje igen! Trots att den är nästan 400 sidor så läser jag ut den på några få dagar, och längtar efter att läsa den på kvällarna. Jag är imponerad av Arne Dahls förmåga att behärska svenska språket, genom liknelser och nyanser så får han fram både ett tempo och en stark känsla.

Jag har inte längre alltid så bra minne av vad som hänt i tidigare böcker när jag läser en serie. Arne Dahl lägger inte så många tillbakablickar till förra boken som en del andra författare gör i sina serier, så det finns saker jag inte är säker på att jag minns rätt. Samtidigt så minns jag snabbt personligheterna, i synnerhet Molly Blom och Sam Berger. De är intressanta personer, och det är till fördel för spänningen i boken att man aldrig riktigt kan vara säker på att man vet allt om dem, eller kanske inte vet något alls utan bara tror att man gör det..

Boken utspelar sig till den största delen i norra Sverige, och helt och hållet i Sveriges inland. Det är en skicklig koppling mellan ett psykologiskt ”inland”, det svenska klimatet och den svenska landsbygden, som förstärker den kalla och ödsliga känslan. Ibland kan jag känna det som att Arne Dahl balanserar på gränsen till att förmedla en bild av den svenska landsbygden som en storstadsbo har, men han lyckas ändå genom att inte väva in allt för många omdömen, utan helt enkelt beskriva. Litterärt förstår jag att han väljer den bilden.

Inland är en spännande bok, och jag vill hela tiden veta mer. Att Sam Berger inte är helt säker på vad som är minnen och vad som är hans undermedvetna gör det hela ännu mer spännande. Inland är ett strålande exempel på hur spänningen i en bra spänningsroman kan byggas upp.

Jag kommer definitivt att vilja läsa nästa del i serien, då tror jag att en hel del trådar kommer att knytas ihop.

Omdöme: Iskall spänning från Sveriges inland.
Betyg: 4+

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, hyllan, Mysterierna, och dagarna går och Bokstunder

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidor: 378
Betyg på Goodreads: 3,85 baserat på 95 betyg
Hur jag fick tag på den: Vann den i utlottning på Instagram i april.
Utläst 18 oktober 2017.