Från baksidan på boken: Kan världens bästa stad laga världens värsta familj?
När familjen Brickman äntligen ska lämna USA och åka hem till Sverige efter den pliktskyldigt besökta begravningen av de vuxna barnens farfar nås de av beskedet att Norwegians piloter har gått ut i strejk. De är strandsatta i New York.
En dröm för många, men en mardröm för Oliver. 
Han försöker ignorera det faktum att han tvingas dela rum med sin pensionärstorra syster, krisande mamma, nya unga styvmor och kärlekskranka pappa och istället fokusera på att han faktiskt är i New York. Möjligheternas och musikalernas stad. Och att drömmen om ett liv på Broadway plötsligt känns inom räckhåll.

För oss är natten ljus av Christoffer Holst hade recensiondatum 27 september 2017. Christoffer Holst är en svensk författare som till vardags arbetar som redaktör på ett bokförlag. Han debuterade 2015 med Mitt hjärta går på, och För oss är natten ljus är hans tredje roman.

Christoffer Holsts första bok, Mitt hjärta går på, tog mig med storm när jag läste den. Trots att jag inte var lika förtjust i den andra, Mindfulness för losers, så fanns det ingen tvekan hos mig att jag ville läsa mer av honom. Så när förlaget skickade För oss är natten ljus blev jag mycket glad och den fick hoppa före i läskön.

För oss är natten ljus är perfekt feelgood! Det finns värme, det finns humor men det finns också lite svärta. För så är ju livet. Jo, den är precis lika bra som Mitt hjärta går på, och när jag avslutar läsningen har jag både ett stort leende på läpparna och en tår i ögonvrån.

För oss är natten ljus är välskriven och läsningen flyter lätt. Att börja varje kapitel med ett citat från en 80-tals låt är förstås helt i min smak, det blir som ett eget soundtrack kopplat till min egen ungdom. Och Olivers föräldrar är ju lika gamla som jag..

Jag gillar att Christoffer Holst inte väjer för det vardagliga mörka. I För oss är natten ljus behandlas många av delarna som blir så komplexa när ett äktenskap eller förhållande går i kras. Det är fint men ärligt brutalt tecknat, och så verkligt. Sen är det tonåringens ångest. Över hur man är som människa, hur man ser ut och hur man så lätt kan utnyttjas av andra. Det kan låta underligt att det blir feelgood av sådant, men det blir det. För i botten så finns det relationer och en familj, om än inte av den konventionella typen.

Karaktärerna i För oss är natten ljus är alla väl och ömt tecknade, men det är trots allt Oliver som kommer mitt hjärta närmast. En liten bit av mitt hjärta får också Olivers mamma Maggan. Hon står mitt i det trasiga och försöker vara hel, samtidigt som hon kanske är den som klarar det minst av alla. Christoffer Holst förmår att teckna människor med fel och brister, och ändå göra dem lätta att tycka om. När boken är slut så längtar jag redan efter dem igen.

Jag kommer att rekommendera För oss är natten ljus både hit och dit och längtar redan efter nästa feelgood av Christoffer Holst.

Omdöme: Varm och humoristisk feelgood med ett stråk av smärta
Betyg: 5

Bloggat om boken har hyllan och Stories from the city

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Förlag: Bokfabriken
Sidor: 223
Betyg på Goodreads:För få betyg satta
Hur jag fick tag på den: Recensionsexemplar från förlaget. Tack!
Utläst 2 oktober 2017.