Titel: Moonlight
Originaltitel: Moonlight
Regissör: Barry Jenkins
Manus: Barry Jenkins (manus), Tarell Alvin McCraney (historia) 
Skådespelare:  Mahershala AliShariff EarpDuan Sanderson m.fl.
Utgivningsår: 2017
Produktionsland: USA
Genre: Drama
Premiär i Sverige på bio: 10 febuari 2017
Utgiven i Sverige på DVD: 3 juli 2017
Vi (maken, dottern, sonen och jag) såg den på DVD 9 september 2017.

Från Discshop: Moonlight är ett intimt porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett tufft område utanför Miami. Filmen följer hans kamp om att finna sin plats i denna värld. Det är en tidlös historia om mänsklig kontakt och om de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är.

Vi hade tänkt se Moonlight på bio när den gick, den lät som en film vi skulle gilla, men vi kom aldrig iväg. Jag klickade hem den samtidigt som jag köpte filmer till sonens födelsedag.

Moonlight är en lugn och känslofylld film. Den är inte helt enkel att skriva något om för jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Å ena sidan så levde den inte upp till mina höga förväntningar. Å andra sidan så är det en film som väcker en hel del tankar och känslor. Det tar ett bra tag innan jag vänjer mig vid det långsamma tempot, det är lite för utdraget för min smak.

Jag är inte så förtjust i när det ska filmas konstnärligt. Alldeles i början är det några scener där kameran åker runt runt så jag blir alldeles snurrig, och en scen där Little springer och det blir som ett epileptiskt flimmer. Sådant gillar jag inte. Men efterhand så vänjer jag mig vid filmningen och de intensiva långa scenerna där allt hänger på skådespelarnas uttryck blir bättre och bättre.

Det är många riktigt bra skådespelarinsatser i Moonlight, men jag måste erkänna att jag inte känner igen en enda av dem sen tidigare. Det kan vara jag som inte har koll men det handlar också om att skådespelarna verkligen blir karaktärerna de spelar, man glömmer att det handlar om en fiktiv historia.

Moonlight är uppdelad i tre olika berättelser som utspelar sig i tre olika skeden i huvudpersonens (Little/Chiron/Black) liv. Det är långa tidsglapp emellan och mycket av det som hänt mellan dessa tider får man läsa mellan raderna för att förstå. Min favorit är den sista delen, i vuxen ålder. Då berörs jag mycket starkt av flera scener, i synnerhet en dialogscen med mamman och den allra sista episoden. I den första delen så berörs jag i synnerhet av komplexiteten i förhållandet mellan Juan och huvudpersonen.

Jag hade läst innan att Moonlight handlar om en homosexuell man, och jag hade förväntat mig mer fokus på det. Visserligen så ligger det mer eller mindre under ytan hela filmen, men det är samtidigt andra teman, som att göra sig fri från arv och miljö, att anpassa sig eller inte passa in, som är mer framträdande.

Jag kan rekommendera Moonlight om man vill ha en känslosam film trots att den inte levde upp till mina höga förväntningar.

Omdöme: Stillsamt och känslosamt om en ung mans uppväxt i en hård miljö
Filmbetyg: 7,5 av 10

På IMDB får filmen betyg 7,5 baserat på 158 145 betyg.
På Filmtipset får filmen betyget 5 baserat på 989 betyg.

Recension finns på Moviezine och SVT