hettihyllanDags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

I februari 2014 så kom mina födelsedagspresenter från min mamma – en hög med böcker 🙂 . En av de böckerna var med förra veckan – nu ska de andra två få samsas om samma inlägg. Normalt brukar jag ju inte ha två böcker i samma inlägg, men de här hänger ihop. I januari 2014 läste jag Dosan. Helga Gregorius berättelse av Helena Sigander.

Det visade sig att den handlade om Pastor Gregorius fru från Doktor Glas av Hjalmar Söderberg och i min recension skrev jag: När jag hade läst lite i boken så började jag googla och hittade då kopplingarna till Doktor Glas. Kände mig för det första väldigt obildad, men jag har faktiskt inte läst Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, och inte heller Bengt Ohlssons Gregorius, så jag kopplade inte alls till dessa böcker när jag läste titeln på den här boken. För att uppskatta den här boken till fullo så tror jag att man bör ha större kunskap om bägge dessa andra böcker (i alla fall Doktor Glas) innan. Det ger säkert andra dimensioner och bottnar i den här boken än jag hittade.

Uppenbarligen så läser min mamma min blogg för till födelsedagen fick jag såväl Doktor Glas av Hjalmar Söderberg som Gregorius av Bengt Ohlsson. Just då var jag inte så inspirerad och tyvärr blev de stående i olästa. Doktor Glas borde jag ju verkligen läsa för allmänbildningens skull om inte annat.

Doktor Glas, en roman i dagboksform som utkom första gången 1905, är inte bara ett av Hjalmar Söderbergs främsta verk, utan också en av de klassiska romanerna i svensk litteratur. Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen…
Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

I sin roman Doktor Glas från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet framstår det närmast som en välgärning.
I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv. Vi får följa hans uppväxt som exemplarisk son, och hans djupa och skamfyllda förälskelse i Helga, den unga flicka som en gång ska bli hans andra hustru. När hustruns otrohet blir uppenbar för honom kastas han ut i en malström av känslor: förtvivlan, självförakt och en paradoxal hoppfullhet. Under sin vistelse vid hälsobrunnen i Porla möter han en annan kvinna, och får en sorts upprättelse – ett annat liv ter sig ändå möjligt. I Bengt Ohlssons breda gestaltning framstår pastor Gregorius som en rädd och djupt osäker man. Någon som i sitt yrke dagligen möter människor som törstar efter kärlek, samtidigt som de ryggar för den. Till slut tvingas han inse att detta också gäller honom själv.