Stora små lögner av Liane Moriarty

Från förlagets hemsida: Vid en första anblick framstår den prydliga villaförorten Pirriwee som en välmående och sömnig idyll.
Men under ytan kokar det.
Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner. De har barn i samma förskoleklass och tar alla tillfällen de får att prata om livet på favoritcaféet. Madeline har händerna fulla med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne (hur är det möjligt??). Men hon kan inte låta bli att samtidigt kasta sig in i intrigerandet mellan olika fraktioner av föräldrar på skolan. Förortens okrönta skönhetsdrottning Celeste backar förstås upp Madeline, men har verkat mer virrig än vanligt på sistone – kanske inte så konstigt med två helvilda tvillingpojkar där hemma och en man som ständigt är på resande fot. Eller finns det något som Celeste inte berättar?
När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna och blir misstagen för att vara femårige Ziggys barnflicka. Madeline och Celeste tar dock Jane under sina vingar, och står på hennes sida när stämningen blir allt mer hätsk efter att Ziggy blivit anklagad för mobbning. Temperaturen på skolgårdar och villagator skruvas upp för att nå sin våldsamma kulmen under skolans årliga föräldrakväll …

Stora små lögner av Liane Moriarty kom ut 2016. I original heter den Big Little Lies och kom ut 2014. Liane Moriarty är en australiensisk författare som tidigare arbetat inom reklambranschen. Hon debuterade 2004 med romanen Three Wishes och har gett ut sju romaner och tre barnböcker. Stora små lögner är hennes sjätte bok, och har nyligen blivit miniserie på TV.

När jag läste Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarity blev jag mycket förtjust och tänkte att jag skulle läsa fler av hennes böcker. Men det har inte blivit av ändå. Nu när Big Little Lies har blivit TV-serie som jag gärna vill se bestämde jag mig för att det var dags. Jag laddade ner den på plattan och läste på vår långa flygresa till USA.

Stora små lögner är en spännande och underhållande bok. Liane Moriarity är mycket skicklig på att bygga upp en historia som håller spänningen uppe. Genom små ledtrådar så tror jag hela tiden att jag vet vad som ska hända, bara för att nästa sekund bli överraskad. Jag gillar verkligen draget med att avsluta kapitlen med någon form av intervjusvar när de som varit närvarande vid familjekvällen på skolan intervjuas av någon om vad som hänt. Stora små lögner är snyggt uppbyggd och det finns inte någon stund under läsningen som jag inte blir nyfiken. Men språket imponerar inte, det är relativt enkelt, men det är möjligt att jag kunde översett med det i högre grad om jag läst på engelska.

Trots att jag läst Öppnas i händelse av min död så hade jag för mig att det här skulle vara feelgood, men det är ju inte riktigt det, vilket gjorde att det tog lite tid att ställa om. Det är inte heller en deckare utan det är något mittemellan. Eller feelgood med spänningsinslag?

Karaktärerna i Stora små lögner bygger i hög grad på schabloner. Både kvinnorna och männen är som karikatyrer på sig själva. Det gör att jag har svårt att gilla någon eller fästa mig vid någon, de tjänar snarare till att bli delar i att dra historien vidare än att kännas som levande personer. Ska bli mycket intressant att se TV-serien ur den aspekten! Inte ens Jane kan jag tycka är särskilt intressant, och hennes historia lämnar en sur eftersmak. Det är dock intressant att se hur fasaderna som alla i boken bygger upp har realistiska och mycket tänkvärda orsaker.

Det kommer definitivt att bli fler böcker av Liane Moriarity lästa. I själva verket har jag redan läst en till när jag skriver den här recensionen…

Omdöme: Snyggt uppbyggd historia i gränslandet mellan feelgood och deckare
Betyg: 4

Bloggat om boken har Johannas deckarhörna, Bokblomma, Ewelinas bokbloggFeministbiblioteket och Just här Just nu

Mer om boken kan du läsa här eller här.
Originaltitel: Big Little Lies
Förlag: Albert Bonniers
Översättare: Anna Henriksson
Sidor: 418 (e-boken)

Mitt exemplar var en e-bok lånad på biblioteket.
Utläst: 30 juni 2017

2 kommentarer

  1. Jag har ännu inte läst något av henne, men Öppnas i händelse av min död ligger på läsplattan och bara väntar på att jag ska ge den lite tid 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.