Titel: Castle, säsong 8
Originaltitel: Castle, season 8
Skapare: Andrew W Marlowe
Skådespelare: Nathan Fillion, Stana Katic, Susan Sullivan, Jon Huertas, Seamus Dever, Molly C. Quinn, Tamala Jones m.fl.
Utgivningsår: 2015/16
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Deckare, Komedi
Premiär i Sverige: –
Utgiven i Sverige på DVD: 14 november 2016
Vi (maken, sonen, dottern och jag) såg den på DVD 15 april – 10 maj 2017.

Från CDON (Spoilers): Deras passionerade kärleksaffär har hållit pulsen bultandes vecka efter vecka under de senaste sju säsongerna. När det sista kapitlet om Rick Castle och Kate Beckett nu når sitt slut ställs ett av TV:s mest älskade par mot sina ultimata rivaler i en kamp som kommer att definiera deras framtid. Det hela leder till den fantastiska seriefinalen som kommer hålla dig på kanten av stolen och avsluta den otroliga historian om Castle och Beckett.

Det var i mitten av september 2016 som vi började se Castle. Sen dess har det blivit vårt gemensamma familjenöje. Det är många kvällar nu som vi avrundat med med ett avsnitt eller flera. Jag har tidigare skrivit om säsong 1säsong 2säsong 3säsong 4säsong 5säsong 6 och säsong 7 av serien, och nu är är det då dags att skriva något om den sista säsongen. När den här gick i USA var det bara klart att Stana Katic, som spelar Kate Beckett skulle hoppa av serien. Under pågående säsong så kom beskedet att det här var den allra sista säsongen, det skulle inte bli flera. Och med facit i handen så kan jag säga att trots detta har varit en av våra favoritserier så var det nog rätt beslut.

Att vi fastnade för den här serien berodde mycket på charmen, humorn och dynamiken mellan Castle och Beckett. Tyvärr så höll den inte hela serien igenom. I säsong 8 så anspelas det på sex mellan Castle och Beckett i varenda avsnitt. De kan inte hålla sig från sängen, utan ska antingen börja med detta eller avsluta. Skämten kring det ska väl vara charmiga, men för mig så blir det bara konstigt, det är ju inte det deras attraktion byggt på i tidigare säsonger (även om det förstås var en del när de till slut blev ett par).

Istället så är det en del av bikaraktärerna som blir behållningen. Jag gillar verkligen Ryan och Esposito, och de hade i mitt tycke gärna kunnat få ta mer plats. Jag gillar också Hayley, och hennes bitska lite brittiska humor. Alexis däremot har fått en roll som jag inte alls förstår mig på. Hur blev hon plötsligt en fullfjädrad privatdetektiv? Martha hade jag lätt kunnat se mer av, i den här säsongen reduceras hon till att vara en mamma som oroar sig.

Så har vi då fallen. Det finns några avsnitt som är rätt roande, där det finns en egen historia. Men detta LokSat. Suck och stön. Det är så bisarrt på alla sätt, hur de på arbetstid hela tiden ägnar sig åt lösa något som inte alls är deras uppgift. Och vad är Vikrams roll egentligen?

Men allra mest frustrerande är slutet? Vad sjutton hände där??? Och nu ska jag introducera spoilers om ni inte sett serien [spoiler] Hur kunde Lanie upptäcka Calebs DNA från liket i bilen? Varför tog inte Mason dem direkt vid överfallet när han räddade dem? Eller långt tidigare? Vi hade olika teorier om slutet. Var det sju år framåt från slutet? Hur överlevde de i så fall? Eller var det en alternativ verklighet sju år från det avsnitt man hör Castle som ”voice over” från? Om Beckett då släppt greppet om att utreda mammans död? Eller var någon av historierna bara en av Castles böcker? Allt var så ologiskt att vi mest bara blev arga. Kunde den inte fått sluta lyckligt när nu serien avslutades? De kunde tagit bort Calebs hämnd. [spoiler]

Det låter som jag bara tycker den här säsongen var dålig. Nej, det var den inte. Vi kunde inte sluta tycka om karaktärerna, som efter alla dessa månader känns som våra vänner. Det är fortfarande mycket svårt att hitta en serie med den här blandningen av spänning och humor för att tillfredställa hela familjen. Så det är med sorg vi säger adjö till serien, inklusive den här säsongen.

Omdöme: Säsong 8 av en charmig och humoristisk deckarserie som går hem i vår familj.
Filmbetyg: 6,0

IMDB får hela serien betyg 8,2 baserat på 123 379 betyg.

Bloggat om säsong 8 har Bokföring enligt Monika.