Film: Fyren mellan haven

Titel: Fyren mellan haven
Originaltitel: The Light Between Oceans
Regissör: Derek Cianfrance
Manus: Derek Cianfrance, M L Stedman (boken den är baserad på)
Skådespelare: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz  m.fl.
Utgivningsår: 2016
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Romantik
Premiär i Sverige på bio: 2 december 2016
Utgiven i Sverige på DVD: 14 april 2017
Vi (maken, dottern och jag (och sonen en bit)) såg den på DVD 29 april 2017.

Från SF: Tom Sherbourne, en fyrvaktare, och hans fru Isabel lever vid kusten i västra Australien. En dag hittar de en död man och ett ensamt spädbarn i en livbåt som blivit uppspolad på stranden. De bestämmer sig snabbt för att ta sig an den lilla flickan som sitt eget barn. Några år hinner passera innan de stöter på en kvinna som har förlorat sin dotter och sin man till sjöss under samma tid som Tom och Isabel hittade sin baby …

När Fyren mellan haven kom som bok var den rätt omskriven och hyllad. Jag läste den 2014 (recension här) men var inte så överväldigad som många andra, den var för sentimental för min smak. Helt OK var den dock. Maken däremot var betydligt mer förtjust när han läste den för inte så länge sedan. Givetvis så inhandlade han också filmen när den kom, och när det var min tur att välja film en lördag så valde jag den.

Fyren mellan haven är en film i långsamt tempo, i synnerhet första halvan. Vi får många panoramabilder över en vacker miljö, vita kläder (blir de aldrig smutsiga, och varför klär de sig så ensamma på en ö?) som fladdrar, blickar som dröjer kvar och passionerad kärlek. Det är vackert och en njutning för ögonen, men det är först i andra halvan av filmen som berättelsen berör. I synnerhet slutet finner jag mer berörande än när jag läste boken, det kom t.o.m. lite tårar i ögonvrån. Det är en sådan fullständigt omöjlig situation för alla inblandade att det skär i hjärtat. För mig fungerar sentimentaliteten bättre på film. Eller så är jag bara mer förberedd.

Miljön är som sagt var vacker, men jag hade velat ha lite mer kargt. Det blåser och stormar dramatiskt ibland, men annars känns det mer idylliskt än ödsligt. I huvudsak så är det två skådespelare som får speltid – Alicia Vikander och Michael Fassbender. De gör en ganska bra insats, men det blir väldigt många scener med sorgsna längtande blickar. Alicia Vikander är bra, men jag tyckte hon var starkare i The Danish Girl. Tydligen är de två ett par i verkliga livet också.

Det är för länge sedan som jag läste boken för att jag ska kunna avgöra hur bra filmen stämmer, men maken tyckte den stämde bra i det stora hela.

Omdöme: Långsamt och sentimentalt om livsavgörande val
Filmbetyg: 6,5

IMDB får filmen betyg 7,2 baserat på 26 536 betyg.
Filmtipset får filmen betyget 4 baserat på 266 betyg.

Recension finns på DN, SVT, AftonbladetSVD och Moviezine

4 kommentarer

  1. Hm, nu blev jag faktiskt lite osäker på om jag vill se denna. Sorgsna längtande blickar är inte riktigt min grej. Jag väntar nog tills den kommer på TV, köper den gör jag inte 🙂

    Gilla

  2. Jag gillade boken och har även sett filmen. Blev inte lika berörd av boken. Men jag tror att det vara alla vändningar som överraskade mig i boken, som jag nu visste om. Det förtog lite. Men filmen är fantastiskt vacker.

    Gilla

  3. Jag var aldrig sugen på boken men sambon gillar Alicia så vi såg filmen förra helgen. Jag hade inga förväntningar då jag egentligen inte lockades av själva historien men gillade filmen trots allt. Sambon som har en jobbig tinnitus hade det jobbigt med det ständiga vågbruset. Jag roades också över hur de gick klädda när det bara var dem dag efter dag på ön :). Jag läste någonstans att de blev ett par under filminspelningen. Men jag håller med om att Danish girl var bättre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.