Inne hos Mia hittar vi veckans helgfråga: Vad tror ni förlagen vinner på att ge oss bokbloggare recensionsexemplar? Tipsa gärna om en bok ni tror inte fått så mycket uppmärksamhet om det inte vore för oss bokbloggare.

Egentligen så skulle jag helt enkelt kunna hänvisa till ett mycket bra inlägg inne hos Just nu just här som skrev om detta helt nyligen.

Men några egna funderingar då. Jag tror att förlagen kan vinna en hel del på att ge oss recensionsexemplar.

  • Det finns ett helt annat utrymme på nätet att skriva om böckerna än vad det finns i den traditionella pressen.
  • Bokbloggare är snabbare på att recensera, eftersom vi inte behöver invänta någon annan eller att det ska finnas plats för vår recension.
  • Vi är inte bundna av ett visst mönster, och kan egentligen skriva vad vi vill och om vilken bok vi vill.
  • Jag tror att bokbloggare tenderar att vara mer positiva. Inte så att vi är mer okritiska och seriösa bloggare kan också skriva negativa recensioner, men vi har ju faktiskt friheten att välja böcker som vi själva tror att vi kommer att gilla, beroende på tema, författare eller genre.
  • Bokbloggare kan vara mer villiga att skriva om böcker av nya okända författare.

Exempel. Vad svårt. Jag kan komma på en del av debutantböcker som jag tror spreds snabbare via bloggar än de skulle gjort själva men svårt att ge exempel. För jag vet ju inte egentligen hur spridda de blivit, och hur mycket de sålts, jag har ju bara lilla svenska bokbloggsvärlden att relatera till, och när jag på jobbet pratar om en bok som jag tycker ”synts överallt” så verkar det som om ingen annan sett den…

Annonser