hettihyllanDags för Hett i hyllan – inspirerad av Bokföring enligt Monika som skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

I september 2013 besökte vi Akademibokhandeln. De hade just avslutat sin bokcirkel och reade ut exemplar som de haft i bokcirkeln. Vi kunde inte motstå några av böckerna, de var ju otroligt billiga. En av böckerna var en bok av en av mina favoritförfattare, Theodor Kallifatides, Brev till min dotter. Tyvärr står den och några av de andra olästa i hyllan.

Så här beskrivs den:

”Kära dotter, det smärtar mig att leva skild från din mor, från mina vänner, från mina läsare, från mitt land. Men mest smärtar det mig att leva utan dig. Att inte höra ditt skratt, att inte få torka dina tårar den dagen du fäller dem — och den dagen kommer alltid – att inte se dig drömma framför spegeln. Din mor fyllde min famn och mitt hjärta, men det är du som blev deras gräns. Mer än så kan jag inte älska.”
Konsten att älska av den romerske poeten Ovidius är en av de mest lästa diktsamlingarna i världen. Men priset var högt. Kejsaren Augustus dömde honom till landsförvisning. Så kom en medelålders Ovidius till Svarta havet, till en liten ort där han måste börja ett nytt liv som en främling bland främlingar.
Theodor Kallifatides följer denna kamp. Han har också mist sitt land, blivit tvungen att leva och skriva på ett annat språk.

Tja, vet inte vad jag ska säga, mer än att det här ju är en av mina favoritförfattare. Samtidigt så har jag faktiskt fler böcker av honom i hyllan. Kanske dags att försöka med någon form av utmaning här?